Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Trosor försenade av överklagad…

Huvudnavigering:

Trosor försenade av överklagad upphandling

Hoppa till nyhetslistan

Nu kan projektingenjören Karin Johansson och projektledaren Gustav Lindahl gå vidare och beställa trosor, kalsonger och t-tröjor till försvaret. Domstolen gav FMV rätt.

En FMV-upphandling av kalsonger, trosor och t-tröjor har varit satt på vänt. Den överklagades tre gånger till högsta instans av en leverantör som inte fick uppdraget. Det är ingen bristsituation, men vi har lidit av att inte kunna gå vidare och beställa den nya förbättrade trosan till kvinnorna i Försvarsmakten. Det säger Gustav Lindahl, projektledare för personlig utrustning vid FMV.

FMV är en myndighet som upphandlar försvarsmateriel och tjänster och tecknar närmare 2700 kontrakt med leverantörer varje år. En majoritet av upphandlingarna sker i konkurrens.

Under 2016 anmäldes 43 av upphandlingarna för överprövning i domstol. Det är drygt två procent av de konkurrensutsatta upphandlingarna. Det är ungefär så många upphandlingar som årligen brukar gå till domstol. Ganska få, och statistiken säger att FMV vinner drygt 90 procent av målen, men det blir ändå konsekvenser i form av förseningar.

En upphandling av kalsonger, trosor och t-tröjor överklagades i januari till Förvaltningsrätten, som gav FMV rätt. Sedan överklagades den igen till Kammarrätten som inte gav prövningstillstånd, och i början av november blev den överklagad till högsta instans.

– Glädjande nog fick vi precis besked från Högsta förvaltningsdomstolen att de inte tar upp målet till prövning. Vi fick rätt, men det har lett till en försening på totalt 11 månader från det att vi tilldelade kontraktet i januari, säger Karin Johansson, projektingenjör inom personlig utrustning.

Överprövningar ger förseningar

Gustav Lindahl håller ihop alla beställningar av personlig utrustning och på frågan om det inte hade varit bättre för FMV att avbryta upphandlingen och göra om den svarar han:

– Förutom att vi ansåg att vi hade rätt säger lagen att det måste finnas godtagbara skäl att avbryta. Och ett avbrytande kan också överklagas. Dessutom tar det cirka sex månader att starta om. Men vi hade förstås inte förväntat oss att leverantören skulle fortsätta överklaga ytterligare två gånger efter avslag i lägre instans.

Vilka är då konsekvenserna av en försenad upphandling? Svaret är försenade leveranser och ibland även fördyringar. I förlängningen kan det få negativa konsekvenser för Försvarsmaktens operativa förmåga.

Det är den här trosan som ska ersätta den äldre modellen som nu finns för de kvinnliga brukarna i försvaret. Den nya är klart bättre, jag tycker att den är mycket skönare att ha på sig. Det säger Karin Johansson som är projektingenjör inom personlig utrustning vid FMV.

Inga brister

Gustav Lindahl ansvarar för att se till att det finns tillräckligt på lagerhyllorna av de cirka 18 000 artiklar som finns inom personlig utrustning. Den överklagade upphandlingen gäller nio artiklar av dessa, 61 om varje storlek räknas.

Frågan är om det nu blir tomt på hyllorna för kalsonger, trosor och t-tröjor hos Försvarsmakten?

– En sådan här lång försening borde ge brister, men i det här fallet finns inga brister just nu och det kommer troligen inte att bli det. Det finns jämförbara artiklar vid Försvarsmaktens servicepunkter som kan omfördelas så att det räcker ett tag framöver, säger Gustav Lindahl.

Speciell situation för trosor

För en av de överklagade artiklarna är dock situationen lite speciell. Det handlar om nya trosor till kvinnor inom försvaret. På lagren finns mängder med trosor kvar av den äldre modellen, mycket mer än vad som borde finnas där.

– Det finns en hel del klagomål på den nuvarande trosan och den används troligtvis inte av alla. Den överklagade upphandlingen har ställt till det. Det är först nu, 11 månader senare, som vi kan gå vidare och beställa den nya förbättrade trosan.

– Därför känns det kul att vara med och leverera något nytt och bättre som förhoppningsvis kommer uppskattas av de kvinnliga brukarna inom Försvarsmakten.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-12-12 09:57. Uppdaterad: 2017-12-12 10:09. Ansvarig: Visa e-postadress.