Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Tvåskift skapar möjligheter

Huvudnavigering:

Tvåskift skapar möjligheter

Hoppa till nyhetslistan

Petter Karlsson till vänster och Tomas Forsbom till höger är positiva till tvåskift

Den första februari införde Markverkstad Skövde tvåskift. – Det har fungerat jättebra och vi har fått positiv respons från de anställda, säger Folke Sundqvist, tillförordnad chef, Markverkstad Skövde.

Folke Sundqvist, verkstadschefTvåskift gör det möjligt att reparera materiel på ett mer effektivt sätt, genom att öka genomströmningen av stridsvagnar. Det underlättar också vid reparationer av enklare objekt, eftersom sådant som kommer in sent på dagen kan repareras redan samma kväll.

– Försvarsmakten har mycket materiel som behöver underhållas. Det var ett sätt för oss att kunna öka produktionen i befintliga lokaler med samma personal att börja arbeta i tvåskift, säger Folke Sundqvist.

Förändrad inställning

Inställningen till tvåskift bland medarbetarna har förändats. De frågor och tveksamheter som fanns från början har besvarats. Rutinerna för det nya arbetssättet har gått fort att arbeta in.

– Jag var inte så positivt inställd till kvällspassen från början, men det har visat sig vara den bästa veckan. Jag hinner mer när jag arbetar på kvällen, då är det lugnt och skönt, säger Petter Karlsson, lagsamordnare. 

Medarbetarna ser möjligheter med att arbeta i tvåskift och det har lett till att fler är intresserade. I nuläget är det fler som arbetar med chassin på stridsvagnen än med torn. Därför blir det obalans med fler färdigproducerade chassin i verkstaden.

– Tillkommer det två personer som arbetar med tornen, så kommer vi att leverera en helt komplett stridsvagn samtidigt och det är en klar fördel, förklarar Folke Sundqvist.

Framtida möjligheter

Utmaningarna framöver är att få in fler objekt att reparera. Tvåskift ställer krav på övriga avdelningar i verkstaden. Objekt och reservdelar måste också fram för att det ska finnas tillräckligt med arbete att utföra under skiften.

Därför krävs det att även övriga enheter, som besiktningsenheten och försörjningsenheten, ökar sina verksamheter och att de i framtiden eventuellt också inför tvåskift. Omloppstiderna har minskat men det produceras fortfarande samma antal stridsvagnar som innan. 

– Vi har haft en bra start, men för att få mer lönsamhet måste vi också fylla på skiftet med mer personal, säger Tomas Forsbom, lagsamordnare.

Folke Sundqvist understryker också vikten ett bra internt samarbete.

– Det är viktigt att vi hjälps åt och öppnar upp för en dialog. Att inga frågor blir obesvarade så att oklarheter och missförstånd uppstår.

I oktober ska införandet av tvåskiftet utvärderas och därefter kommer man ta ställning till hur arbetet ska fortgå.

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-03-11 16:34. Uppdaterad: 2016-03-11 17:15. Ansvarig: Visa e-postadress.