Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Ubåtsjakten kan börja

Huvudnavigering:

Ubåtsjakten kan börja

Hoppa till nyhetslistan

Den obemannade undervattensfarkosten AUV62-AT kan simulera ubåtsljud och sonarekon som är förprogrammerade med målstyrka och farkostlängd. Foto, Saab Dynamics  Den obemannade undervattensfarkosten AUV62-AT kan simulera ubåtsljud och sonarekon som är förprogrammerade med målstyrka och farkostlängd. Foto, Saab Dynamics .

En obemannad undervattensfarkost som agerar mål vid övningar i ubåtsjakt åt Försvarsmakten. Det är grunden i det avtal som FMV har tecknat med Saab Dynamics och som tillser att Försvarsmakten har tillgång till ett kvalificerat ubåtsjaktmål under tre år.

Tjänsten som FMV erbjuder Försvarsmakten innebär att farkosterna ägs av FMV medan Saab opererar dem. Det innebär bland annat att Försvarsmakten inte behöver hantera farkostens alla kringliggande behov så som förvaring, underhåll och reservdelar. Tjänsten kommer att utvecklas i detalj i nära samarbete med leverantören och Försvarsmakten.

Matteo Perrone och Sara Hedberg vid FMV har lett projektet för att ta fram tjänsten kvalificerat Ubåtsjaktmål.Matteo Perrone och Sara Hedberg vid FMV har lett projektet för att ta fram tjänsten kvalificerat Ubåtsjaktmål. Foto,  Saab Dynamics. – Målgångstjänsten kommer att vara tillgänglig i tre år under vilket vi utvärderar upplägget för att se hur vi kan gå vidare, säger Sara Hedberg, projektledare vid FMV.

När den obemannade farkosten AUV62-AT agerar ubåtsmål programmeras den med rutter i enlighet med försvarsmaktens övningsupplägg. Vid behov kan dessa rutter ändras och anpassas under övningarna.

– Tekniskt fungerar det så att farkosten både kan sända ut passiva signaturer samt svara på aktiva sonarer. Systemet förprogrammeras med för övningen utvalda målstyrkor och farkostlängder, berättar Sara Hedberg.

Systemet har en akustisk dynamik som är tillräcklig för att tillåta ubåtsjaktövningar med flera sonarsystem aktiva samtidigt. Det innebär att ubåtar, ytfartyg, helikoptrar och torpeder kan söka efter målet simultant.

– En viktig aspekt av att låta en AUV62-AT agera mål vid ubåtsjaktövningar istället för en riktig ubåt är att det frigör tid för ubåtarna. Den tiden kan de använda till sin egen verksamhet istället för att agera ubåtsjaktmål. Dessutom kan AUV:n röra sig i grundare vatten, agera miniubåt samt ändra beteende under gång för att till exempel simulera ett torpedanfall

Fakta

Systemet består av en AUV62-AT: (Autonomous Underwater Vehicle Acoustic Target) med kringutrustning så som laddare, vagnar, planeringsdatorer, undervattensmodem, svansar för att simulera olika storlekar på undervattensfarkoster.

Farkosten har ärvt mycket av sin design ifrån AUV62-MR SAPPHIRES (Synthetic Aperture Processing High Resolution System) som togs fram i ett samarbete mellan FOI, Försvarsmakten, FMV och Saab Dynamics för att kartera botten i Östersjön.

Längd: 4.7 meter
Vikt: cirka 750 kilo (beror på om den är avvägd för söt/saltvatten)
Maxfart: 12 knop
Batterier: Litiumpolymer


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-06-01 09:57. Uppdaterad: 2016-06-01 10:36. Ansvarig: Visa e-postadress.