Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Underhåll dygnet runt

Huvudnavigering:

Underhåll dygnet runt

Hoppa till nyhetslistan

Anders Brofalk och Stefan Svensk som håller koll på att reservdelar och utbytesenheter finns hemma på lagerhyllorna vid markverkstaden i Kungsängen gillar Aurora. Det är bra att försvaret får mer resurser då får vi mer krav på oss och det är bra.

FMV laddar för Aurora 17. Under försvarsmaktsövningen kommer markverkstäderna att ha beredskap för att reparera fordon dygnet runt.

Kaj HanssonVi prioriterar fordonen som ska vara med i övningen, men det gör att andra fordon måste vänta. Det säger platschefen Kaj Hansson. På markverkstaden i Kungsängen börjar det märkas att det närmar sig den skarpa delen av jätteövningen Aurora 17. Kaj Hansson som är platschef konstaterar att det kommer in mycket materiel för underhåll nu.

– Vi har fullt med fordon och annan utrustning som vi har satt ett stort A på, A som i Aurora. I första hand ser vi till att fordonen blir användbara under övningen. En del åtgärder kommer vi att göra först efter övningen.

Hittills i år har man tagit hand om över 3400 arbets-ordrar på verkstaden, olika former av service och reparationer, och då är inte grundtillsyn inräknad. Det är den ordinarie verksamheten och ovanpå detta kommer nu en hel del jobb inför och under Aurora. På verkstadens avdelning för tunga stridsfordon är 75 procent av kapaciteten för tillfället upptagen av fordon som ska vara med i övningen.

Skapar tillgänglighet

På kundmottagningen för den lokala driftsstyrningen i Kungsängen samordnar Ingvar Haapasaari kundernas reparationsbehov med de interna resurserna i form av mekaniker, verkstadsplatser och i vissa fall externa resurser.

– Vi jobbar för att skapa största möjliga tillgänglighet till fordonen med de resurser vi har. Under själva övningen kommer vi att köra som vanligt under dag och kväll. Från 22 kommer vi att ha beredskap där vi kan kalla in personal med två timmars inställelsetid.

Ingvar HaapasaariEfter klockan 22 kommer vi på driftsstyrningen att ha jour för att kunna kalla in den personal som behövs för akuta reparationer, säger samordnaren Ingvar Haapasaari. Verksamheten inom Förråd, service och verkstäder, FSV, är dimensionerad för arbete mellan klockan 7 och 16. Att finnas tillgängliga dygnets alla timmar är nytt. Visserligen har man haft beredskap vid mindre övningar, men inte i den omfattningen som vid Aurora.

– Vi har gjort en planering för vår beredskap där vi har en tredjedel av personalen stand-by hela tiden. Svårigheten är att se till så att alla får sin dygnsvila om man måste rycka in och jobba utanför ordinarie arbetstid, säger Ingvar.

Bakre underhåll

Under Aurora kommer förbandens egna reparationsgrupper och den tekniska bataljonen att stå för det främre underhållet medan FSV-verkstäderna tar hand om det bakre underhållet, det vill säga de tyngre reparationerna.

– Vi ska leverera verkstadstjänster, både före, under och efter övningen. Vissa specifika delar som garnisonslager och driftstyrning är nyckelområden där vi är dimensionerade att hantera normal drift och det finns inte någon extra personal att ta fram, vilket innebär att vi måste vi hushålla med personalen.

– Men självklart kommer vi att leverera det efterfrågade stödet genom att vi är flexibla och jobbar lite mer än vanligt, säger Marcus Bergman, som är chef för markverkstäderna i Stockholm.

Marcus BergmanFörutom det tyngre bakre underhållet på verkstaden kommer Marcus Bergman vid markverkstaden i Kungsängen att ha fem medarbetare som understödjer med arbeten vad gäller att montera master för kommunikation och samband under Aurora.  Önskemålen från Försvarsmakten om stöd till Aurora 17 är omfattande, betydligt större än de konkreta beställningar som hittills har gjorts till FSV.

– Jag utgår ifrån att det kommer att lösa sig de närmaste dagarna, säger Marcus Bergman.

Följ nyhetsrapporteringen från Aurora på Försvarsmaktens webbplats


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-09-01 10:30. Uppdaterad: 2017-09-01 10:30. Ansvarig: Visa e-postadress.