Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Världens mest avancerade robot

Huvudnavigering:

Världens mest avancerade robot

Hoppa till nyhetslistan

När en leverans av en meteorrobot kommer från tillverkaren görs en leveranskontroll. Ett arbete som FMV har kontrakterat Saab för. Foto: FMV

När en svensk flygvapenpilot skjuter iväg roboten Meteor behöver han inte se målet. Den letar upp sitt mål och piloten kommunicerar med roboten fram till träff.

Radarjaktroboten Meteor är tillsammans med flygplanets sensorer och stödsystem ett kraftfullt vapen för att upptäcka och avvärja fientligt flyg.

Meteor har utvecklats i samarbete mellan Sverige, Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Men det är endast Sverige som idag har systemet i operativt bruk inom det nationella flygvapnet.

– De andra är inte färdiga än. De är nära men inte där ännu, säger Anette Björkman, chef för Gripen vapen och stödsystem på FMV.

– Vi kunde snabbt få hela systemet, flygplan och robot, att fungera tillsammans tack vare att vi låg helt rätt till när det gäller editionsutvecklingen av JAS Gripen och att vi haft JAS Gripen som provplattform under stora delar av robotutvecklingen vilket lärt oss massor och gjort det möjligt att påverka designlösningar så att de passat våra behov.

Det är via den här kontakten som kommunikationen mellan pilot och robot sker så länge roboten hänger under planet. Sedan sker det via datalänk.Det är via den här kontakten som kommunikationen mellan pilot och robot sker så länge roboten hänger under planet. Sedan sker det via datalänk. Foto: FMV

Avancerat vapen kräver fortsatt arbete

Eftersom Sverige och Saab kunde erbjuda den snabbaste integrationen på ett flygplan fungerade JAS 39 Gripen som den huvudsakliga provplattformen under utvecklingstiden av den långräckviddiga radarstyrda jaktroboten Meteor.

Ett stort antal robotar har redan skjutits från flygplanet, både under utvecklingen av roboten och i arbetet med att integrera den i Gripen-systemet.

Projektet att ta fram jaktroboten Meteor inleddes 2002 och avslutades 2015 genom leverantörens utgivande av Certificate of Design. Robotsystemet är operativt i Sverige sedan 2016. Men det innebär inte att samarbetet i det internationella Meteorprojektet är avslutat.

– Vi har en medarbetare vid projektkontoret i England som sitter med och ansvarar för olika arbetsgrupper. På projektkontoret finns även de andra länderna med och de driver olika frågor mot leverantören, MBDA, säger Anette Björkman. Arbetsgrupperna bemannas sedan av personal från de olika länderna, för Sveriges del av personal från FMV och Försvarsmakten.

Mjukvarubaserat system

Bland de frågor som arbetsgrupperna driver finns operatörs-, vidmakthållande- och prestandafrågor. Ett annat område där alla länder samverkar är ammunitionsövervakning, att se till att materielen är säker över tiden.

Meteor är ett mjukvarubaserat vapensystem vilket gör att det är möjligt att programmera om systemet. Förändringar i omvärlden går att möta med uppgraderingar av mjukvaran.

– Uppgradering kan behöva göras när exempelvis plattformarna uppgraderas. Exempelvis kommer nya Gripen E att ha en eject-lavett för att släppa iväg roboten, Gripen C/D har endast räls-lavett. Det gör att Gripen E kan bära vapen under flygplanskroppen också. Det är en förändring i planet som vi måste ta höjd för, säger Anette Björkman.

Roboten kopplas upp för kontroll av olika värden.Roboten kopplas upp för kontroll av olika värden. Foto: FMV

Meteor ger avskräckande effekt

Det är mycket som ska fungera för att ett system som stridsflygplanet JAS 39 Gripen ska fungera med alla sina delsystem. Meteor är ett av dem, men det räcker inte med att vapnet hänger under planet, det behövs en organisation bakom, utbildning, logistik, att piloterna är tränade och har en taktik.

Pierre Ziherl är pilot och chef för TU JAS, Taktisk Utveckling JAS 39 Gripen. Ett förband med en enda uppgift: att utveckla den taktiska förmågan inom gripensystemet. Han uppskattar de nya vapnen.

– Meteor är världens modernaste och bästa radarjaktrobot. I kombination med vår IR-jaktrobot IRIS-T har vi nu världens bästa jaktrobotar på ett av världens bästa flygplan. Tillsammans tillför de en grundläggande förmåga till Flygvapnet. Det bidrar till ökad tröskeleffekt, alltså den avskräckande effekt som en överlägsen förmåga ger en part.

Fakta Meteor

Luftstrid på långa avstånd går förenklat till så att ett fiendeflyg upptäcks av ett eget spaningsflygplan som skickar måldata till ett JAS-plan som i sin tur avfyrar en Meteor och länkar vidare måldata till roboten.

Det europeiska samarbetet bakom robotsystemet Meteor inleddes redan 2002 med deltagare från Storbritannien, som lead nation, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Sverige.

Meteor är nästa generations långräckviddig radarstyrd robot. Den drivs av en ramjetmotor som ger möjlighet att reglera kraftuttaget och därmed maximera robotens prestanda i bana, hastighet och räckvidd. Roboten är störfast, det vill säga, den är motståndskraftig mot elektroniska motmedel och utrustad med en datalänk för tvåvägs kommunikation mellan flygplanet och roboten.

Den typ av jaktrobot Meteor representerar benämns BVRAAM, vilket står för Beyond Visual Range Air to Air Missile, alltså en flygplansburen robot som har kapacitet att verkar mot luftmål utom synhåll, på mycket långa avstånd.

Svensk industri har medverkat under utvecklingen och producerar även vissa av robotens delsystem. Slutmontering sker i Storbritannien.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-11-21 11:30. Uppdaterad: 2018-11-21 11:30. Ansvarig: Visa e-postadress.