Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Vi fick arbeta extremt snabbt …

Huvudnavigering:

"Vi fick arbeta extremt snabbt för att lösa uppgiften"

Hoppa till nyhetslistan

Richard Lindberg, SPL, Henry Andersson, M&I och Henrik Waldinger, AL.Richard Lindberg, SPL, Henry Andersson, M&I och Henrik Waldinger, AL.

I mitten av september, med bara två veckor kvar på FMV:s ramavtal med Scania, kontaktade Försvarsmakten FMV. De ville beställa 40 stycken standardlastbilar innan avtalet löpte ut.
– Det innebar att vi fick arbeta extremt snabbt för att lösa uppgiften, säger Henry Andersson, kategoriledare civila fordon och drivmedel, FMV Marknad och Inköp.

Inom FMV startade nu en febril aktivitet där flera avdelningar samarbetade för att bereda ärendet så snabbt som möjligt.

– Det var väldigt många inblandade och vi hade ett körschema dag för dag, plus en backup-plan om något skulle gå fel, säger Henrik Waldinger, produktledare för hjulfordon på FMV Anskaffning och logistik.

– En förutsättning för att kunna göra detta i ett snabbspår var att vi hade ett avtal i botten, annars hade vi fått göra en sedvanlig upphandling, säger Richard Lindberg, förband- och funktionsansvarig FMV System- och produktionsledning.

Utöver de 40 lastbilarna beställde FMV samtidigt ytterligare nio lastbilar till Försvarsmakten, samt sju lastbilar till FMV FSV, Förråd, Service och Verkstäder. Dessa beställningar var redan påbörjade i andra spår.

– För exempelvis FSV hade vi gått ut med avrop innan semestern, säger Henry Andersson.

Samordna avropsflödet

Att samordna avropsflödet inom kategorin civila standardfordon är ett arbete som pågår på FMV Marknad och Inköp. Ett mål är att uppnå större och ur marknadens perspektiv intressantare avropsvolymer, samtidigt som avropssystemet görs enhetligare och mera förutsägbart ur ett beställarperspektiv.

– Målet är att lyfta fram administrativa besparingar i tid och att finna volymfördelar, säger Henry Andersson.

I det aktuella fallet med beställning av standardlastbilar samordnades tre avrop, i tre olika datasystem, på totalt 56 lastbilar. Totalsumman för beställningen är cirka 91 miljoner kronor.

– Genom att samordna avropen gentemot leverantören kom vi upp i en större volym, vilket är mer intressant för dem, säger Henry Andersson.

Snabbspår

Att dialogen och samarbetet med Försvarsmakten och med leverantören fungerade bra är en bidragande anledning till att FMV kunde hålla den snäva tidsramen.

– Istället för att vänta in varje steg i processen, där ett steg kan ta ett par veckor, har vi gått över till Försvarsmakten när vi till exempel behövt en påskrift. På så sätt blev det klart på två minuter, säger Henrik Waldinger.

– Under arbetets gång hade vi fortlöpande kontakt med leverantören. De fick bra fart, vilket har bidragit till resultatet, säger Henry Andersson.

John Hamrin, Försvarsmakten, tycker också att samarbetet med FMV fungerat bra.
– I det här fallet var vi tvungna att gå in och göra en snabbanskaffning av standardlastbilar till en övning. Den delen har fungerat bra, vi hade en tät dialog och ett tätt samarbete med FMV, säger han.

Leveransen av lastbilarna är planerad till slutet av februari och de 40 lastbilarna ska användas i en försvarsmaktsövning i september.

Engagerat många

Det som har varit utmärkande för hela beställningen, av totalt 56 standardlastbilar, är dels den korta tiden för beredning inom FMV. Dels att avropen, som samordnats gentemot leverantören, har skett i tre olika datasystem. Arbetet har engagerat väldigt många inom FMV, i flera beställningsspår.

– Med detta visar vi att vi kan fokusera och att vi kan köra på när det väl gäller, säger Henry Andersson.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-11-29 11:07. Uppdaterad: 2016-11-30 08:41. Ansvarig: Visa e-postadress.