Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Vidsel kan bli EU:s gemensamma…

Huvudnavigering:

Vidsel kan bli EU:s gemensamma provplats

Hoppa till nyhetslistan

Anders Åberg blickar ut över en av provområdets största skjut- och fällplatser i Vidsel.

Peter Andersson är idag i Bryssel för att diskutera ett EU-samarbete kring tester och utvärderingar av ammunition, missiler och olika flygfarkoster vid provplatsen i Vidsel.

En permanent samarbetsstruktur inom EU. Det är vad Pesco står för, EU:s nya samarbetsplattform inom försvarsområdet. Nationerna har fått lämna förslag på samarbetsområden. Sverige lämnade in två förslag, varav ett handlar om Vidsel.

Förslaget om Vidsel kom med på den listan med 47 uppslag som EU nu ska jobba vidare med.

– Många av förslagen kommer antagligen att buntas ihop så att det i slutändan blir betydligt färre. Men inget av förslagen ligger nära det svenska förslaget, så vi har förhoppningar om att Vidsel kommer att vara kvar när det är dags för beslut, säger Peter Andersson vid FMV Test & evaluering.

Bättre förutsättningar för planering

Men ännu är inget beslut taget. Det ska diskuteras, till att börja med vid en work-shop i Bryssel nu i mitten av november där Peter Andersson och några från Försvarsdepartementet deltar.

– Syftet är att bygga vidare på det vi gör idag i Vidsel. Med en permanent struktur för samarbetet med andra länder blir det bättre förutsättningar för vår planering.

Även planering av nya investeringar för att byta ut utrustning kommer att underlättas med ett större kundutbud. Exempelvis byte av radarsystemen som pågår nu. Men det kan behövas andra uppgraderingar framöver och investeringar underlättas av att veta att det inte bara är Sveriges behov utan kanske hela Europas behov det gäller.

Peter Andersson och Mats Hakkarainen.En mer stabil grund för verksamheten i Vidsel. Det är vad Peter Andersson och Mats Hakkarainen, stabschef vid FMV T&E respektive platschef i Vidsel, har förhoppningar om att Pesco-samarbetet inom EU kan ge.

En stabil grund

– Den ekonomiska modellen är inte klar än. En variant är att vi står för det och sedan får de andra betala när de kommer, ungefär som idag. En annan variant är att de som vill vara med betalar någon form av abonnemangsavgift, säger Peter Andersson.

Mats Hakkarainen är FMV:s platschef i Vidsel. Han pekar på att tidsmässigt skulle FMV kunna vara igång snabbt rent praktiskt i Vidsel, i och med att verksamhet bedrivs där idag.

– Det handlar mer om att komma överens om hur vi ska hantera det administrativt och finansiellt. Den stora fördelen som jag ser det är att vi bygger verksamheten på en mer stabil grund mot idag. Det kanske inte blir väldigt mycket mer verksamhet, men det blir stabilare, mer långsiktigt, om det går i lås, säger Mats Hakkarainen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-11-17 10:44. Uppdaterad: 2017-11-17 10:53. Ansvarig: Visa e-postadress.