Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Vill du bli bra – var beredd a…

Huvudnavigering:

Vill du bli bra – var beredd att lägga 10 000 timmar

Hoppa till nyhetslistan

Jack Jakobsson.Jack Jakobsson.

Jack Jakobsson, rådgivare på Ledningsstaben, jobbar med de övergripande frågorna. Fokus ligger på framtidens FMV och på det som kallas omdaning försvarslogistik. Vad många inte vet är att han också kan väldigt mycket om något som FMV inte alls handlar
om - vin.

Ett glas vin inomhus framför en sprakande brasa, eller ett gott vin till den grillade biffen under en ljummen sommarkväll, är något många av oss njuter av. Ett visst intresse för vin finns nog hos de flesta av oss. En som tagit intresset steget längre och gjort det till vad han själv kallar en avancerad hobby är Jack Jakobsson.

Intresset för vin tog fart en kväll hösten 1980. Han skulle tillsammans med ett gäng kompisar gå på en nybörjarkurs i vinprovning.

– Jag upptäckte hur kul jag tyckte att det var och blev snabbt intresserad. Jag ville lära mig mer om hur vin framställs, eftersom det var något helt nytt för mig då. Jag får väl säga att intresset tog fart på riktigt den hösten och har hållit i sig sedan dess.

10 000 timmar

Vinkorkar.När du ska hitta en vinsort du gillar är det bra att inte gå för mycket på vad andra tycker, utan prova olika typer av vin för att på så vis hitta din favorit. Jack är helt självlärd inom vinområdet. Bortsätt från ett antal kurser, har han ingen längre formell vinutbildning. Listan över kunskaper han samlat på sig under åren kan dock göras lång och kunskaperna har gjort honom till lite av en expert.

– Vin är som så mycket annat. Om du vill bli riktigt bra behöver du lägga ner de där 10 000 timmarna. Timmar som kanske inte nödvändigtvis behöver komma från skolbänken. I mitt fall kommer de från år av vinresor, läsning och provande av vin. I grunden handlar det om att jag tycker det är väldigt roligt och
ständigt utmanande.

I unga år tävlande Jack i vin och på 80-talet blev han svensk studentmästare i vinprovning. Han startade också en vinförening tillsammans med en kompis. Föreningen finns kvar än idag och tillsammans med vinprovarvänner i den har han lärt sig mycket. Sedan tio år tillbaka skriver han också för en nättidning. Artiklarna bygger mycket på att prova nya viner som kommer in till Systembolaget under året och sedan skriva om och utvärdera dem. På ett år provar han och utvärderar flera tusen viner.

– Jag gillar utmaningen och avkopplingen som finns i att prova vin. Att du hela tiden hittar nya saker att lära, nya kombinationer, nya smaker. Att du hela tiden kan utveckla dig själv, samtidigt som du får träffa andra som delar intresset. Det är nog största anledningen till att jag hållit på så länge som jag gjort och att jag hela tiden är motiverad till att bygga på mina kunskaper.

Intresset ökar bland kvinnor

Men kan verkligen vem som helst bli bra på vin?
Flaskviner för 70-80 kronor vinner ofta på lagring. De flesta över 100-lappen bör normalt lagras, även om många av dem kan vara bra redan samma dag som de köpts. Röda viner kan och bör sparas längre än vita. Förvara vinet mörkt och inte för varmt. Undvik skåpet ovanför kylskåpet. – Det finns ju olika teorier om det där. Om det finns vissa som har en medfödd talang eller inte. Det som gått att bevisa i olika studier är att det finns olika genetiska förutsättningar för att hålla reda på doft och smak. En vuxen kvinna har normalt sett bättre förutsättningar för det.

En teori till varför det är så, är att det är ärvt sedan tiotusentals år tillbaka. När det var viktigt för kvinnan att dofta och smaka på maten till barnen för att se om den var ätbar eller giftig. På grund av det ska naturens urval sett till att kvinnan fått lite bättre förutsättningar för att känna och skilja på just doft och smak.

– När jag började intressera mig för vin fanns det inte många kvinnor i branschen. Under åren har det ändrats. Nu kan man se ett kraftigt ökat intresse för vinprovning bland kvinnor. Yrken som sommelier är inte längre mansdominerade. Kanske har det till viss del med genetiken att göra, men vad som än ligger bakom så är det väldigt kul.

Näst på tur för Jacks egen utveckling är kanske en resa till Nya Zealand eller Chile.

– Jag har fått besöka väldigt många områden tack vare mitt intresse. Många guldkorn som jag förmodligen skulle ha missat om det inte vore för vinerna. Nya Zealand och Chile har jag inte hunnit besöka än, så det hopas jag få göra. Jag ser fram emot att njuta av landet samtidigt som jag lär mig mer, avslutar han.

Tips till amatören

  • Prova och prova igen olika typer av vin för att lära dig vad du gillar.
  • Tänk på att vin innehåller alkohol. Vin handlar om smak och upplevelser, inte om berusningVar inte rädd för att be om hjälp.
  • Betala gärna 20-30 kronor mer än de billiga flaskvinerna. Du får mer för pengarna. Lite som att lägga i en växel till på bilen. Var lite försiktigare när du börjar handla för över 100-lappen.
  • Överväg, trots priset, Champagne. Fungerar till förvånansvärt många olika maträtter och jag har sällan blivit besviken.
  • Lägg helst på 40 kronor extra när du ska köpa en box så får du betydligt mer för pengarna. Kan du så betala gärna 230-240 kronor. Det blir ungefär 60 konor per flaska.
  • Häll alltid upp ditt boxvin i en karaff någon timme innan du ska dricka det.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-12-16 08:00. Uppdaterad: 2016-12-16 08:00. Ansvarig: Visa e-postadress.