Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Brister i komplex upphandling

Brister i komplex upphandling

Hoppa till nyhetslistan

FMVs upphandling av stridsfordon till Försvarsmakten har brister i vissa delmoment. Det säger länsrätten och kräver att upphandlingen görs om.

FMVs upphandling av stridsfordon till Försvarsmakten har brister i vissa delmoment. Det säger länsrätten och kräver att upphandlingen görs om.

Länsrätten har funnit att FMV i stort genomfört upphandlingen korrekt men att vissa delmoment i upphandlingen, enligt länsrättens mening, strider mot lagstiftningen. Dessa delmoment är att FMV:

  • har använt sig av en orimligt kort anbudstid
  • har gjort en otillåten väsentlig förändring av förfrågningsunderlaget
  • har på vissa punkter utformat ett oklart förfrågningsunderlag
  • har lämnat oklara upplysningar till anbudsgivarna

- Det här är en mycket komplex upphandling där tillämpningen av Lagen om offentlig upphandling många gånger är en balansgång. Vi anser att vi tillämpat LOU och andra regler och förordningar men länsrätten har en annan uppfattning, säger Anders Sjöborg, chefsjurist vid FMV.

Länsrätten menar att upphandlingen genom brister i punkterna ovan skett i strid med principerna om transparens och likabehandling i Lagen om Offentlig Upphandling.

- Vi är angelägna om att vårt arbete sker på ett korrekt sätt och vi kommer noga att analysera länsrättens motiveringar innan vi går vidare, säger Anders Sjöborg. 

Domen är möjlig att överklaga till högre instans under tre veckor efter länsrättens utslag.

Bakgrunden:
FMV beslutade efter en konkurrensupphandling med fem anbud att tilldela finska Patria uppdraget att leverera 113 pansarterrängfordon till Försvarsmakten. BAE Systems Hägglunds AB överklagade upphandlingen till länsrätten i Stockholm.

Den 17 juli svarade FMV länsrätten på den inlaga som BAE Systems Hägglunds AB lämnat. Den 31 juli lämnade BAE Systems Hägglunds AB in sina synpunkter på FMVs svar till länsrätten. Den 21 augusti svarade FMV länsrätten på denna senare inlaga. Sedan lämnade BAE Systems Hägglunds AB synpunkter på FMVs andra svar den 9 september. Den 24 september svarade FMV på detta. Och efter en fjärde runda med inlagor från båda parter beslutade länsrätten att gå till domslut.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-10-29 13:09. Uppdaterad: 2011-06-16 16:32. Ansvarig: Visa e-postadress.