Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / FMV inleder förhandlingar om A…

FMV inleder förhandlingar om Archer

Hoppa till nyhetslistan

Regeringen gav idag klartecken för beställning av artillerisystemet Archer. FMV kommer nu att inleda serieavtalsförhandlingar med leverantören Bofors.

Archer är ett utvecklingsprojekt som FMV driver tillsammans med sin norska motsvarighet FLO. Två prototyper är klara och ska verifieras under hösten 09 och våren 10. Foto: Bofors.

Archer, som är ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Norge, består av pjässystem, ett ammunitionshanteringssystem och nyutvecklad ammunition. Dagens regeringsbeslut innebär att FMV tillsammans med sin norska partner FLO inleder förhandlingar med Bofors som beräknas bli klara under hösten.

Fortfarande återstår en del utvecklingsarbete innan serieproduktionen kan starta. De två prototyperna som idag finns framme ska nu verifieras och den avslutas våren 2010. Artillerisystem Archer är då färdigutvecklat.
Målet är att de både länderna ska anskaffa 24 pjässystem vardera med planerad start 2011.

Genom samarbetet med Norge kan kostnaderna för utveckling och underhåll minskas. Att Norge och Sverige anskaffar samma system ger även goda förutsättningar för att samarbeta om utbildning och övning samt för att göra insatser tillsammans.

Systemet Archer bygger på återanvändning av delar av den klassiska haubitsmodellen 77B och Volvos midjestyrda dumper A 30D. Det gör projektet kostnadseffektivt.

Modifieringar för splitter- och minskydd har skapat en säker arbetsmiljö för de tre till fyra soldaterna som inte behöver lämna hytten när man från transportläge gör klart för eld inom 30 sekunder


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-08-19 16:33. Uppdaterad: 2011-06-16 13:15. Ansvarig: Visa e-postadress.