Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Första prototypen av artilleri…

Första prototypen av artillerisystem Archer klar

Hoppa till nyhetslistan

Veckan före midsommar rullade den första prototypen av artillerisystem Archer ut från Bofors i Karlskoga. En ombyggd dumper har blivit ett artillerisystem av ett helt nytt slag.

Veckan före midsommar rullade den första prototypen av Archer ut från Bofors i Karlskoga. På plats fanns representanter från FMV, norska FLO och Bofors. Foto: Bofors

Archer, som är ett samarbetsprojekt mellan svenska FMV och myndighetens norska motsvarighet FLO, består bland annat av ett pjässystem och ett ammunitionshanteringssystem. Leveransen av prototyp ett är en viktig milstolpe för projektet och en viktig del i de kommande serieavtalsförhandlingarna med Bofors.

Projekt Archer har tidigare haft två försökspjäser som, för ett otränat öga, kan se ut som prototyperna . Försökspjäsernas syfte var att testa och utveckla idén om ett hjulgående autonomt artillerisystem och testa den nya tekniken i olika miljöer och sammanhang och i synnerhet utveckla metoderna för användandet av artilleri.

- Resultatet av testerna och utvecklingen är nu inne i slutfas och prototyp ett och två är det som försökspjäserna utmynnat i. Det här är en helt ny typ av artillerisystem som få kommer att kunna mäta sig med, och detta trots att vi använt standarddelar och delar av den gamla Haubits 77B, säger Jan Nee, projektledare vid FMV.

Då det fortfarande sker viss utveckling kommer det även att finnas en del skillnader på prototyp ett och två. Hytten i prototyp ett har till exempel inte samma skydd som hytten på prototyp två och på de kommande seriepjäserna. Prototyp ett har svensk konfiguration och prototyp två, norsk.

Nu ska de bägge prototyperna verifieras och den avslutas våren 2010. Artillerisystem Archer är då färdigutvecklat och de första serieleveranserna till Sverige och Norge startar 2011.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-07-03 10:54. Uppdaterad: 2011-06-16 12:56. Ansvarig: Visa e-postadress.