Att identifiera var olika förband befinner sig, det är en ny förmåga i det ledningssystem som FMV lämnade över till Försvarsmakten den 17 dec.
Det är andra gången som Sverige ansvarar för en av EU:s stridsgrupper, förra gången var under första halvåret 2008. Hela stridsgruppen kommer att bestå av cirka 2000 soldater från Sverige, Finland, Norge, Estland och Irland. Chef blir den svenske brigadgeneralen Stefan Andersson.
För att kunna leda insatsen där styrkor från flera länder ingår behöver Försvarsmakten ett säkert lednings- och informationssystem som bland annat har tillförts förmågan att identifiera var förbanden i den nordiska stridsgruppen befinner sig. En standard för hur man ska utbyta information mellan länderna har också införts.
- Mycket har vi hämtat från arbetet med NBG 2008, och genom att det vi gör bygger på modultänkande kan vi återanvända både hård- och mjukvara och sätta samman systemet så att det passar behoven vid just den här insatsen, säger Johan Pakarinen, som är projektledare vid AK Led på FMV.
Friendly Force Tracking (FFT), som kan följa upp var förbanden befinner sig är en av flera förmågor som har tillkommit sedan den förra stridsgruppen sattes samman under 2007. Här finns också ny kortvågsradio, IP-telefoni och nya signalskyddssystem. På tolv månader har systemet byggts ihop vid Försvarsmaktens utvecklingscentrum i Enköping.
FMV, har haft ledartröjan i systemintegrationsarbetet, där informationssystemet IS Swerap Mission ingår, ett system för insatsledning som är ackrediterat för säker hantering av information. Till det har man fogat hårdvara i form av servrar, datorer och annan utrustning. Slutligen har systemet designats för detta speciella uppdrag.
- Det är tre saker som har gjort att vi klarat detta på utsatt tid, säger Johan Pakarinen. Återanvändning av materiel, ett sammansvetsat gäng som gjort det förr och ett grundtänk som bygger på moduler gör att det går förhållandevis snabbt och kostnadseffektivt att skapa den här typen av system anpassade för en speciell insats.
Nu väntar utbildning och övning innan förbandet om ett år ställs i beredskap
Fakta Nordic Battle Group (NBG):
NBG och övriga stridsgrupper är ett av flera viktiga instrument i EU:s krishanteringsförmåga, och kan sättas in snabbt när de behövs. Stridsgrupperna ska kunna delta i EU:s krishanteringsoperationer i den inledande och oftast svåraste fasen.
De ska under en begränsad tid kunna lösa uppgifter längs hela konfliktskalan, från humanitär hjälp till väpnad strid. Inom tio dagar efter beslut om insats ska en stridsgrupp vara på plats och kunna lösa sina uppgifter i konfliktområdet. Uthålligheten vid insats är satt till 30 dagar men den ska kunna förlängas upp till 120 dagar