Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Utvecklat artillerisamarbete m…

Utvecklat artillerisamarbete med Norge

Hoppa till nyhetslistan

Utveckling av en eldledningsmodul och fortsatt samarbete i utveckling och anskaffning av artillerisystem Archer, det var innehållet i de två avtal som FMV och den norska motsvarigheten FLO undertecknade den 12 november.

Avtalen om artillerisamarbetet mellan Sverige och Norge undertecknades den 12 november 2009 av Charlotte Korssell, AK Led FMV, Asle Kjelsberg från FLO samt Anders Carell, AK Mark FMV.

- Jag kan konstatera att vi de senaste två åren tagit flera stora steg framåt i vår förmåga att samarbeta och förstå varandras arbetssätt mellan FLO och FMV och jag ser fram emot ett gott resultat av det arbete som nu startas upp, säger Asle Kjelsberg från norska FLO.

Eldledningsmodulen är ett system som knyter ihop de båda ländernas ledningssystem och medger att artilleriförbanden kan ledas och verka i båda ländernas organisationer.

Detta är ett led i arbete för att realisera den vision om ett gemensamt artillerisystem i Sverige och Norge som pekas ut i det övergripande MOU-avtal som signerades av ÖB och hans norska motsvarighet 2007.

- Användarna i de båda länderna har den senaste tiden jobbat hårt med att skriva ett gemensamt kravdokument och de har gjort ett fantastiskt arbete som gör att vi nu kan gå vidare och realisera en produkt, säger Anders Carell, FMV. 

Projektet kommer att ledas av Arvid Jensen från norska FLO. På FMV är det Peter Jangentorp som är projektledare för projektet som ligger under C2I-enheten på AK Led.

Artillerisystemet Archer, här har Sverige och Norge sedan ett år tillbaka haft ett avtal om samarbete när det gäller utveckling. Det andra avtalet som nu skrevs under innebär samarbete även för anskaffningsfasen, där 24 system ska anskaffas för vartdera landet. Dessa levereras under 2012 och 2013.

De båda länderna kommer att tillsammans köpa in de 48 artillerisystemen som innehåller pjäser och ammunitionshanteringssystem. I det kommande arbetet ingår även att planera för support under den kommande drifttiden. Tanken är att lägga ett stort ansvar för detta på industrin.

Avtalen undertecknades av BG Asle Kjelsberg från FLO samt Charlotte Korssell, C AK Led FMV samt BG Anders Carell, C AK Mark FMV.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-11-13 10:43. Uppdaterad: 2011-06-16 16:49. Ansvarig: Visa e-postadress.