Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / FMV lånar ut svenska stridsbåt…

FMV lånar ut svenska stridsbåtar till Holland för test

Hoppa till nyhetslistan

Vid framtida internationella insatser kan svenska stridsbåtar komma att användas. Men då måste de kunna lasta och lossas på större fartyg för vidaretransport. Nu testas två svenska stridsbåtar i Holland och Storbritannien.

Stridsbåt lastas på större fartyg med hjälp av dävert.

FMV har låtit Dockstavarvet bygga om två stridsbåtar av modellen CB90. Båtarna har byggts om för att de ska kunna lyftas med befintliga dävertar på holländska och brittiska fartyg. Sverige lånar ut båtarna för sex månaders tester i Holland och Storbritannien.

Stridsbåt lastas på större fartyg.- Testerna ska verifiera att stridsbåtarna kan vinschas ombord på större fartyg, säger Kristofer Gattberg, projektledare på FMV. Samtidigt får de bägge länderna möjlighet att titta närmare på de svenska stridsbåtarna.

Framtida utmaningar på haven och i kustnära områden i form av exempelvis katastrofer, hot från pirater och terrorister kräver samarbete mellan länder.

Den svenska försvarsmaktens amfibieförband har sedan tidigare ett bra samarbete med sina kollegor i Holland och Storbritannien. Där har de svenska stridsbåtarna rönt ett stort intresse.

Holländarna och britterna vill kunna operera i kustnära områden och då behöver de komplettera sina landstigningsbåtar med någon form av stridsbåt.

I det sammanhanget finns också kravet på att båtarna lätt ska kunna tas ombord på större fartyg för att kunna flyttas över längre sträckor i samband med internationella insatser.   
 
-   Inom FMV och Försvarsmakten handlar det här projektet om att lära för framtiden. Helt klart breddar ombyggnaden användningen av CB90 rejält. Båtarna kan enkelt lastas och lossas och genom det användas var som helst i världen, säger Kristofer Gattberg.
 
Under hösten övar svenska, holländska och brittiska amfibiestyrkor tillsammans.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-10-08 11:25. Uppdaterad: 2011-06-16 15:34. Ansvarig: Visa e-postadress.