Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Helhetsgrepp på vidmakthålland…

Helhetsgrepp på vidmakthållande av Gripen-motorn

Hoppa till nyhetslistan

FMV tecknade nyligen ett avtal med Volvo Aero där leverantören i fem år får ett helhetsansvar för underhållet och det tekniska produktstödet av Gripen-motorn med ansvar för att det finns motorer tillgängliga i Sverige, Ungern och Tjeckien.

Ny motor på Jas Gripen.

Underhåll och tekniskt produktstöd har tidigare varit två separata avtal men i och med det nya avtalet slås detta samman under ett och samma avtal. Förhandlingarna som har pågått under närmare två år har lett fram till flera nya sätt att hantera frågor om ansvar, tillgänglighet och kostnader. 

Peter Axelsson, chef för Gripenflygplan på FMV.- Jag tycker att vi har hittat lösningar som kommer att leda till större fokus på tillgänglighet. Något som kommer att gagna kunden. Men det ger ett ökat ansvar för Volvo Aero att se till att de prioriterar rätt saker i förhållande till Försvarsmaktens aktiviteter, säger Peter Axelsson, chef för Gripen Flygplan på FMV.

Både bakre och främre underhåll

Volvo Aero har tidigare skött det tyngre underhållet av motorn med försörjningsansvar för de komponenter som hör till. Nu tar de även över försörjningsansvaret för reservdelar för det så kallade främre underhållet på förband.

I Volvos ansvar ingår även det tekniska produktstödet. Här handlar det bland annat om att hantera driftåtermatning, genomföra tekniska utredningar, åtgärda problem i driften, kontinuerligt optimera underhållsinsatsen för att säkerställa tillgängligheten och minska Försvarsmaktens underhållskostnader.   

- Det har varit en utmaning att hitta avtalsformer som både möter Försvarsmaktens krav på tillgänglighet och behovet att ibland öka eller minska underhållstakten, säger Peter Axelsson.

Incitament för effektivisering

- De resonemang vi har fört mellan FMV och Volvo Aero har lett fram till en avtalsform som ger leverantören incitament att effektivisera det tekniska produktstödet. Avtalsformen innebär även att både staten och leverantören får del av den vinst som uppstår.

Motorn i Gripen heter RM 12 och har tillverkats av Volvo Aero. Motorn är en utveckling av den amerikanska motorn F404 vilken har anpassats mot svenska krav av General Electric i samverkan med Volvo Aero. Under åren som motorn har används i Gripen har den visat sig ha en mycket hög tillförlitlighet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-12-01 13:54. Uppdaterad: 2011-06-16 17:21. Ansvarig: Visa e-postadress.