Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Modifierad helikopter redo för…

Modifierad helikopter redo för Afghanistan

Hoppa till nyhetslistan

FMV lämnade nyligen över tre modifierade helikoptrar som ska användas för sjukvårdstransporter i Afghanistan. Leveransen var inom tidplan och nu väntar en intensiv träningsperiod för Försvarsmakten innan insatsen början den 1 april 2011.

Helikopter 10B, modifierad för insats i Afghanistan. Foto:Pia Ericsson, FMV.

Helikopter 10B är beteckningen på de tre helikoptrar som från och med april ska sättas in som stöd till Isaf-styrkorna i Afghanistan. Innan dess ska all personal öva med materielen. Det gäller både besättning, tekniker och sjukvårdspersonal.

FMV fick uppdraget i början av 2009. Under projektets 1,5 år har tidplanen varit mycket tuff. Men med tät kommunikation, bra samarbete och oerhört stort engagemang från alla inblandade inom FMV, Försvarsmakten och leverantören Heli-One har projektet levererat i tid.  

- Jag är otroligt glad att vi har hållit avtalad tidplan och utsatta leveranstidpunkter, säger Agneta Stillnerus, projektledare vid FMV.

Tufft utgångsläge för projektet

När projektet startade i början av 2009 var utgångsläget inte det bästa. De Helikopter 10B som modifierades för den nordiska stridsgruppen 08 var kraftigt försenade. Trots detta och en pressad tidplan lyckades FMV leverera tre modifierade helikoptrar inom utsatt tid till Afghanistan.

- Vi har tagit tillvara tidigare erfarenheter och den enskilt största framgångsfaktorn är en förbättrad riskhantering. Sedan har leverantören gjort en hel del förändringar efter de diskussioner som vi haft med dem, säger Agneta Stillnerus.

Modifieringen av helikoptrarna för Afghanistan innebär förändringar i sjukvårdsutrustningen, en kabin som är förberedd för mörkerflygning, återinförande av trupptransportsäten, stuvningsmöjligheter för personlig utrustning med mera.

Sjukvårdstransporter är huvuduppgiften

Den främsta uppgiften i Afghanistan kommer att vara evakuering av skadad personal till kvalificerad vårdinrättning. Vård ska även kunna ges under färd.

För en kort tid sedan gjorde FMV även klartecken för möjligheten att skjuta med kulspruta från Helikopter 10. Efter att fästen hade monterats på helikoptrarna genomförde FMV skjutprov för att säkra funktionen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-11-02 11:36. Uppdaterad: 2011-06-16 16:42. Ansvarig: Visa e-postadress.