Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Modifierad patrullbil till Afg…

Modifierad patrullbil till Afghanistan

Hoppa till nyhetslistan

I och med att FMV nu levererar delserie två av Galten kommer samtliga patrullbilar av typen Toyota Landcruiser i Afghanistan att bytas mot Galten, som är direkt anpassad för förhållandena i Afghanistan.

Delserie två av Personterräng RG32 är modifierad på en rad områden och anpassad för missionen i Afghanistan. Foto: FMV.

FMV har efter modifiering lämnat över delserie två av Galten, RG 32 eller Personterrängbil 6, 4 X 4 SPS, som är den formella benämningen, till Försvarsmakten.

Det från början kritiserade fordonet har efter en rad förbättringar rönt allt större uppskattning. Den nya delserien är direkt anpassad efter förhållandena i Afghanistan.

FMV fick uppdraget sommaren 2009 och projektet fick namnet Fast Track, just för att det handlade om att snabbt modifiera delserien för insatsen i Afghanistan.

Exempel på nyheter är bättre skydd, nytt släcksystem, ökad lastkapacitet, extraljus och IR-lampor för mörkerseende och förbättrad sambandsutrustning. Fordonet är också förberett för vapenstationen Protector.

Anders Carell, chef för AK Mark på FMV, och arméinspektör Berndt Grundevik i samband med att FMV lämnade över Personterrängbil RG32.Delserie två kommer att ersätta de Toyota Landcruiser som idag används som lätt patrullbil i missionsområdet. Och när arméinspektör Berndt Grundevik den 16 mars tog emot delserie två, som består av 97 fordon, av chefen för AK Mark vid FMV, Anders Carell, konstaterade han att förbandet med de nya fordonen kommer att ges förbättrad möjlighet att verka i området.

– Delserie två gör det möjligt att stå skyddad i tornluckan och besvara eld. Det tillsammans med övriga förbättringar i skyddet, och dessutom IR-strålkastare, är klara förbättringar, säger Berndt Grundevik.

Stefan Grann, chef för Fordon- och fältarbetarenheten vid FMV. Foto: Ulf Petersson.Utökat åtagande. Stefan Grann är chef för Fordon och fältarbetsenheten vid FMV. Han berättar att avsikten från början var att bara missionsanpassa delar av delserie två.

– Det var ett initiativ från FMV att föreslå modifiering av hela delserien. Det ger Försvarsmakten möjlighet att omsätta fordonen i missionsområdet.

För Stefan Grann markerade tisdagens överlämning inte slutet på arbetet, snarare tvärt om.

– Det här är starten för arbetet med delserie tre. Nu kommer vi att kunna dra erfarenheter från dessa fordon för att göra ytterligare förbättringar.

Delserie tre består av 60 fordon. Beslut om en fjärde delserie om cirka 100 fordon är under övervägande.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-03-18 09:43. Uppdaterad: 2011-06-15 15:35. Ansvarig: Visa e-postadress.