Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Ny torped klar för ubåtsvapnet

Ny torped klar för ubåtsvapnet

Hoppa till nyhetslistan

Den 17 februari genomfördes den slutliga överlämningsceremonin av Torped 62 till Försvarsmakten.

Vid marinbasen i Karlskrona skrevs överlämningshandlingarna under av Kenneth Lindström, chef för marina vapensystem på FMV och Försvarsmaktens Richard Wahrby, chef för basbataljonen.

FMVs Andres Olsson, till höger, överlämnar miniversionen av Torped 62 till Försvarsmaktens Odd Werin, chef Prod Marin. Foto: MarinB/Håkan Jönsson.Leveranserna till Försvarsmakten har varit indelade i tre steg. Det första genomfördes 2004 då själva förrådshållningen och delar av underhållet överlämnades. Nästa steg var 2007 då övningssystemet levererades med klargörning, övningsskjutning, återställning och underhåll.

Sista steget genomfördes alltså den 17 februari då torpedens stridssystem samt kompletteringar av tidigare levererade funktioner. Ceremonin avslutades med att en symbolisk gåva i form av att en torpedmodell överlämnades av chefen för Anskaffningskontor Sjö, Andreas Olsson till Odd Werin, chef för Försvarsmaktens Prod Marin.

Anders Löinc, projektledare för Torped 62 vid FMV. Foto: Ulf Petersson.– Nu inträder projektet i en ny fas då fokus riktas mot att vidmakthålla det överlämnade systemet, säger FMVs Andreas Lörinc, sedan ett år projektledare för TP 62.

TP 62 är en tung torped som utgör en ubåts huvudvapen och är avsedd för ytmål. Den är utvecklad av Saab Underwater Systems i Motala som ligger bakom utvecklingsarbetet och resultatet är en säkrare, mer mångsidig och i alla avseenden effektivare torped med framför allt en ökad förmåga att kommunicera med torpeden under själva skottet.

Fakta
Torpedsystem TP 62 består av:

  • Torped, övningsdel och tillbehör
  • På vapenbäraren nödvändiga system ex. tuber och eldledning
  • Integrerad underhållsstöd (ILS)

Längd: 5990 mm
Diameter: 533 mm
Vikt: 1400 kg (stridstorped)
Stridsdel: Huvudladdningen består av sprängämne av typ PBX
Målsökare: Kan användas i tre moder: aktiv, passiv och aktiv/passiv. Målsökaren kan lokalisera och klassificera flera mål samtidigt.
Drivmedel: Bränslet är väteperoxid och fotogen. Propulsorn som driver torpeden är ett pumpjet-aggregat.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-02-18 15:10. Uppdaterad: 2011-06-15 13:31. Ansvarig: Visa e-postadress.