Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Projekt hjulgående stridsfordo…

Projekt hjulgående stridsfordon rullar igång

Hoppa till nyhetslistan

Förvaltningsrättens slog den 26 november fast att FMVs upphandling av hjulgående stridsfordon genomförts på ett korrekt sätt. Efter att domen nu vunnit laga kraft startar FMV arbetet med att anskaffa de 113 stridsfordonen till Försvarsmakten.

Patria AMV

Efter en internationell konkurrensupphandling tilldelade FMV i augusti ordern att leverera de nya hjulgående stridsfordonen till det finländska företaget Patria Land & Armament Oy.

Upphandlingen överklagades enligt de möjligheter som ges i Lagen om offentlig upphandling. Efter närmare fyra månaders behandling avslog förvaltningsrätten ansökan om överprövning och konstaterade att upphandlingen har genomförts i enlighet med lagen.

- Det här är ett kvitto på att vi har genomfört en helt igenom korrekt upphandling, säger Ulf Öberg, projektledare vid FMV.

Patria AMV är ett modernt bepansrat åttahjuligt fordon med hög skyddsnivå, rörlighet och tillgänglighet. Fordonen ska vara i operativ drift hos Försvarsmakten 2014. Men innan dess ska både utbildning och övning vara genomförd.

- Vi bedömer att vi, trots de förseningar som har uppkommit på grund av överklaganden, kommer att kunna börja leverera under 2012. Det är viktigt för att Försvarsmakten ska kunna genomföra utbildning på fordonen, säger Ulf Öberg.

Ordern till Patria omfattar 113 fordon samt systemmateriel och är värd cirka 2,5 miljarder kr. Dessutom finns en option om att köpa ytterligare 113 fordon.

Industrisamverkan. Avtalet med Patria innebär krav på industrisamverkan till 100 procent av ordersumman. Redan från start finns svenska företag med som underleverantörer, bland annat Scania (motor), SSAB (pansarstål) och Åkers Krutbruk (skydd). Även fjädring och elektronik kommer från svenska företag.

FMV arbetar på uppdrag av Försvarsmakten i upphandlingar av det här slaget. Upphandlingen följer den fastlagda materielförsörjningsstrategin. När ny materiel ska införskaffas prioriteras köp av befintlig materiel på marknaden eller utveckling i internationellt samarbete. På några få strategiskt viktiga områden kan materiel utvecklas på egen hand.

Frågor med anledning av denna nyhet hänvisas till Ulf Lindström, presschef vid FMV, mobil: 070-982 63 96. E-post: Visa e-postadress..


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-12-09 09:09. Uppdaterad: 2011-06-16 17:21. Ansvarig: Visa e-postadress.