Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2011 / Koll på materielen

Koll på materielen

Hoppa till nyhetslistan

Bild på FMV:s materielinspektörer, foto: FMV.Göran Heidenvall, två från vänster, tillsammans med FMV:s materielinspektörer med inhyrd personal på uppdrag hos det svenska förbandet i Afghanistan. Foto: FMV.

Skövde och Afghanistan en vecka, Boden och Djibouti en annan. Arbetsplatsen varierar för FMV:s materielinspektörer när de granskar materiel vid både insatta och ordinarie förband.

När personterrängbilar åker runt med ett tons övervikt på dåliga vägar i Afghanistan kan det uppstå farliga lägen på grund av att materielen används felaktigt. Materielen slits också onödigt mycket. Det här upptäckte FMV:s materielinspektörer i samband med en inspektion vid den svenska campen Northern Lights utanför Mazaar- e-Shariff.

- Bilarnas fjädringar slog i botten redan innan personalen hoppade in. Vår genomgång ledde till en rad ändringar i hur man lastar bilarna, så nu ser det mycket bättre ut, säger Göran Heidenvall.

Ökad säkerhet

Bild på materielsinspektion i AfghanistanMaterielen som FMV tar fram till svenska förband ska användas på ett visst sätt, går man utanför riktlinjerna kan säkerheten äventyras. Men det är lätt att det blir en del tekniska anpassningar, speciellt i samband med internationella insatser.

- Vi pratar med användarna för att sätta oss in i varför man gjort ändringarna och påpekar samtidigt vikten av att dessa rapporteras i underhållssystemet LIFT. Gör man det så finns det dokumentation kring förändringarna som i sin tur påverkar materielens vidareutveckling, berättar Göran.

Materielinspektörerna är fyra till antalet. Vid större genomgångar hyr man in några till. Det blir många resdagar när ordinarie förband inklusive Hemvärnet ska inspekteras var fjärde år. Till det kommer den nordiska stridsgruppen som Sverige haft i beredskap vid två perioder samt de insatta förbanden.

Systemstöd till förbanden

Den här verksamheten har funnits i över femtio år och från att ha omfattat enbart markförband ingår nu även delar inom sjö- och luft. Huvudfrågan är om förbandet har den materiel de ska ha utifrån de uppdrag de ska lösa.

- Idag ser vi oss som ett systemstöd till förbandet där slutresultatet ska vara utvecklande. Våra genomgångar leder till en åtgärdslista och vi rapporterar direkt till cheferna för Insats och Materiel inom Försvarsmakten, säger Göran Heidenvall. Vi följer också upp åtgärderna men ansvaret för att åtgärda ligger helt på Försvarsmaktens enheter.

Resultaten från inspektionerna har lett till många genomgångar, både inom Försvarsmakten och FMV. Genomgångar som har lyft kompetensen. Försvarsmaktens högste ansvarig för materielen, Leif Nylander, konstaterar att Materielinspektion vid FMV gör ett mycket bra jobb och är ett stöd till förbanden. Chefen för Hemvärnet, Roland Ekenberg tillägger:

- Arbetet med materielinspektioner har på ett tydligt sätt fört upp Hemvärnets materielfrågor på dagordningen vilket är till stort gagn för hemvärnsförbanden. Detta arbete har genomförts på ett föredömligt och engagerat sätt. Vi har därför tilldelat Göran Heidevall och Mats Rihne vid FMV:s Materielinspektion Hemvärnets bronsmedalj.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-12-21 13:35. Uppdaterad: 2011-12-21 13:41. Ansvarig: Visa e-postadress.