Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2011 / Kort startsträcka för Örnen

Kort startsträcka för Örnen

Hoppa till nyhetslistan

UAV-Örnen i startrampen på en bas i Afghanistan, foto: Försvarets Bildbyrå.Örnen redo för start från en bas i Afghanistan.

På drygt ett år tog FMV fram det taktiska UAV-systemet Örnen. Farkosten lyfte för det första skarpa uppdraget i Afghanistan i början av augusti. En mycket kort startsträcka för ett flygande system.

Genom ett tätt samarbete mellan FMV, Försvarsmakten och huvudleverantören Saab har det nya taktiska UAV-systemet på lite drygt ett år kunnat tas fram och anpassats till svenska behov.

Efter upphandlingen där FMV hade fastställt kravspecifikationen på systemet har projektet inom enheten Flyg och Rymd jobbat intensivt med leveransuppföljningar, certifiering, ackreditering och slutligen verifiering av systemet.

Stefan Tenor, projektledare på FMV. Foto Hans Ivansson.-  Tidplanen var oerhört pressad redan från början, säger Stefan Tenor som är projektledare. Men tack vare ett bra samarbete mellan samtliga inblandade parter och det faktum att det är ett beprövat system i botten, var det möjligt att leverera och driftsätta systemet i Försvarsmakten på så kort tid. 

 UAV-systemet ”Shadow 200” från AAI Corporation utgör grunden i anskaffningen. Till det kommer bland annat utveckling och integration av bildbearbetningsutrustning från Saab.

Eftersom anskaffningen omfattar import av amerikansk teknologi krävdes även att viss utrustning och dokumentation upphandlades genom så kallad Foreign Military Sales (FMS) direkt mot den amerikanska armén.

När Örnen flyger, länkas video ner till markkontrollstationen i realtid och slussas därifrån vidare till den container där bearbetningsutrustningen finns. Det handlar om att snabbt analysera sensorinformationen, ta fram bilder och spaningsrapporter som ligger till grund för förbandets planering.

-  Utrustningen för bildbearbetning är en viktig del i det svenska systemet. För att lyckas få med bearbetningsförmåga till Afghanistan redan från början var vi tvungna utveckla en interimsversion av bearbetningsutrustningen parallellt med ordinarie utrustning, säger Stefan Tenor.

Ny materiel innebär också krav på utbildning av de som ska använda den. Eftersom målet var att systemet skulle vara operativt i Afghanistan i juli 2011 var även utbildning och övningar tvungna att rymmas inom tidplanen. Försvarsmaktens personal genomförde teoretisk utbildning hos tillverkaren i USA, följt av praktisk utbildning på systemet på FMV:s provplats i Vidsel under vintern och våren 2011.   

Vidare har ett stort arbete lagts ner på att certifiera systemet i enlighet med Regler för Militär Luftfart (RML) och att ackreditera systemet för användning ur sekretesshänseende.

Den pressade tidplanen medgav inte att den amerikanska användardokumentationen kunde anpassas efter det svenska förbandets arbetssätt fullt ut. Skillnaden i arbetssätt, där mer underhållsåtgärder genomförs på främre nivå i Sverige, har ställt till en del bekymmer för förbandet.

I avvaktan på att underhållsdokumentationen kompletteras och att personalen utbildas enligt det svenska arbetssättet finns stöd från en ”Field Service Representative” från tillverkaren på plats i insatsområdet.

Bakgrund och fakta:

Bakgrunden till beställningen av UAV 03 Örnen är att Försvarsmakten ska ersätta det taktiska UAV-systemet UAV 01 Ugglan. Örnen ska bidra till förbättrad spaningsförmåga inom underättelsebaljonen.

Anskaffningen omfattar två UAV-system. I varje system ingår en markkontrollstation, fyra luftfarkoster, datalänkutrustning, start och landningsutrustning, en underrättelse/bearbetningsenhet.

 I uppdraget ingår även att leverera reservdelar, dokumentation, utbildning, underhållsuppbyggnad samt reparationer och underhåll för de tre först årens drift.

Under fjärde kvartalet 2011 ska de bägge systemen vara slutlevererade

  Fakta: (Luftfarkost)
  • Vikt:              ~ 170 kg
  • Spännvidd:   ~ 4 m
  • Uthållighet:   ~ 6 timmar
  • Räckvidd:     ~ 125 km

     


 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-10-11 15:34. Uppdaterad: 2011-10-11 15:41. Ansvarig: Visa e-postadress.

Nyheter 2011

Visar 25 - 25 av 25. Senaste först.

  1. FMV levererar Gripen till Thailand 2011-02-22 23:06

Det finns flera sidor:Föregående123Nästa