Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Första robotskottet från en Vi…

Första robotskottet från en Visbykorvett

Hoppa till nyhetslistan

Robotskjutning med Visbykorvett. Foto: HeliAir Sweden

En Visbykorvett provsköt i dag onsdag 27 juni 2012 en sjömålsrobot Rb 15. Det var första robotskottet från en Visbykorvett.

Dagens provskott var det första från själva fartyget men ett i en lång rad. Att prova fram skjutning av sjömålsrobot är inte en helt enkel process. Själva roboten har en jetmotor, två krutraketer på totalt 170 kilo och en sprängladdning på 200 kilo. Den gör 0 - 100 km/h på under en halv sekund och är full av elektronik och sensorer.

Flera prov har gjorts för att verkligen säkerställa att allt skulle gå bra vid första skjutningen från fartyget. En av de senaste provskjutningarna genomfördes på Grindsjön 2011.

Första robotskjutningen från ett fartyg

- Det är klart man var lite spänd. Vi hade testat allt om och om igen men det är många saker som ska hända på kort tid och för första gången, säger projektledaren för Visbyprojektet Anders Nilsson. Ett fartyg som rullar och häver sig i sjön är en annan sak än en provplats på land som är blick stilla.Anders Nilsson 

Viktig milstolpe för Visbyprojektet

- Men provskjutningen gick precis som den skulle. Nu ska vi sätta oss ner och i detalj analysera exakt hur alla system uppförde sig. Det här var kanske den viktigaste sista milstolpen innan första Visbykorvetten är i full drift, säger Anders Nilsson.

I slutet av 2012 kommer två av Visbykorvetterna att kunna jaga ubåt med torpeder, sjunkbomber och sonar. De kan både lägga och röja minor och skjuta sjömålsrobotar. Alla fem Visbykorvetterna har en avancerad spaningsradar och en 57-millimeters automatkanon kan bekämpa sjö- och luftmål. 2014 kommer samtliga fem korvetter att ha samtliga förmågor.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-06-27 19:01. Uppdaterad: 2012-06-27 19:01. Ansvarig: Visa e-postadress.

Nyheter 2012

Visar 49 - 50 av 50. Senaste först.

  1. FMV överlämnar Helikopter 16 2012-01-17 11:24
  2. FMV anskaffar 48 nya bandvagnar 2012-01-13 09:01

Det finns flera sidor:Föregående12345Nästa