Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2013 / FMV och Försvarsmakten förändr…

FMV och Försvarsmakten förändrar försvarslogistiken: "Vi är överens."

Hoppa till nyhetslistan

Leif Nylander och Marie HolmbergFörsvarsmaktens materielchef konteramiral Leif Nylander pekar ut en möjlig färdriktning för FMV:s stabschef Marie Holmberg.

Arbetet med att förändra försvarslogistiken fortsätter. Nu har FMV och Försvarsmakten lämnat in sin gemensamma plan för det fortsatta arbetet, till regeringen. Större förändringar kommer att ske inom båda myndigheterna.

Sedan Försvarsstrukturutredningen blev klar i april 2011 och regeringen tog beslut i frågan har FMV och Försvarsmakten arbetat tillsammans för att reda ut alla frågor. Det är flera stora och komplicerade områden som har klarats av men själva kärnfrågan, hur materiel- och logistikprocesserna ska förändras, har fått vänta tills nu.

Den plan som överlämnas till regeringen innebär i korthet:

  • Försvarsmakten blir beställare av försvarslogistik och FMV blir utförare på ett tydligare sätt än tidigare.
  • FMV går från att fokusera på anskaffning till att ta ansvar för hela livscykeln och vidmakthållandet.
  • Försvarsmakten ska beställa förmåga i samlingsbeställningar ur ett livcykelperspektiv i stället för enskilda materielsystem.

En del utmaningar kvarstår

– Den stora fördelen för Försvarsmakten är att vi nu får en myndighet som har anskaffning och vidmakthållande som sin kärnverksamhet. FMV får större ansvar för försvarslogistiken och det kommer långsiktigt att underlätta för oss i Försvarsmakten att utföra våra uppgifter, säger konteramiral Leif Nylander.

– Nu vidtar ett intensivt förberedelsearbete för att förbanden ska få den försvarslogistik som behövs efter årsskiftet. Hittills har vi tillsammans med FMV lyckats reda ut alla frågeställningar och jag är säker på att vi löser ut gemensamma utmaningar i framtiden också, avslutar Leif Nylander.

FMV förändras

För FMV innebär förändringarna att myndighetens roll ändras, att uppgifter tillkommer och att ny personal ska välkomnas.

– I framtiden ska vi precis som idag ansvara för affärsmässigheten i upphandlingarna och ta hand om den tekniska systemdesignen. Det nya är att vi också ska se till att materiel, förnödenheter och försörjning fungerar när och där det behövs. Det ska vi klara under dygnets alla timmar och under systemens hela livscykel. Vi behöver kunna möta försvarets behov och arbeta för att marknaden blir effektiverare, säger FMV:s stabschef Marie Holmberg.

– Det innebär att FMV i större utsträckning kommer att delta i Försvarsmaktens tidiga planering och stödja Försvarsmakten i att göra bra val inom försvarslogistiken. Vi närmar oss vår partner Försvarsmakten, säger Marie Holmberg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-05-17 14:25. Uppdaterad: 2013-05-20 10:14. Ansvarig: Visa e-postadress.