Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2013 / Mobilt radarlabb

Mobilt radarlabb för bättre telekrigförmåga

Hoppa till nyhetslistan

Radarlabbet TrackeRadarlabbet Tracke ryms i två containrar.Foto: Pia Ericsson FMV.

Hur bra kan vi störa ut motståndarradar och hur syns vi. Det får Försvarsmakten svar på genom det moderna mobila radarlabb som FMV:s enhet för Test & Evaluering tagit fram genom att återanvända gammal utrustning.

Luftstrid mellan flygplan är inte längre som på Röde Baronens tid. Jaktrobotar som fungerar "beyond visual range", det vill säga utom synhåll, gör att piloterna måste förlita sig på den egna och andras radarer för att hitta fienden. Kan man störa fiendens radar får man ett övertag, ja man kan till och med bli osynlig.

Att elektroniskt kunna störa en motståndare eller undvika att bli störd är en del av det så kallade telekriget. Ska man bli bra på telekrig måste man prova ut hur bra man är på att störa och testa hur bra man syns på radar. Det är här det mobila radarlabbet Tracke kommer in.

Mobil provplats

Lars Arvidsson, projektledare FMV T&ETracke är två containrar som innehåller en puls-dopplerradar PS-46 från ett JA 37 Viggen, försörjningssystem, slavat vridbord, styrutrustning med ett omfattande registersystem och operatörsplatser. Systemet är alltså flyttbart. Det är också därför det heter Tracke. Det gamla fasta systemet hette Acke och ett transportabelt Acke blir Tracke.

– Att vi kan flytta radarlabbet är den stora fördelen. Det innebär att telekrigförmågan kan testas på olika plattformar på olika platser nationellt och internationellt. Med Tracke kan vi simulera många olika sorters hot. Nu har vi ytterligare ett hjälpmedel som kommer att förbättra Försvarsmaktens möjlighet att öva och utveckla telekrigförmågan, säger Lars Arvidsson, projektledare på FMV Test & Evaluering Luft.

FMV-teamet i Linköping har kunnat hålla nere kostnaderna på flera olika sätt, bland annat genom att återanvända själva radarn och många andra detaljer från ett numera nerlagt flygsystem.

- Vi upphandlade containrarna med grundinstallation i konkurrens. Men den stora besparingen beror mycket på personalen vid Tekniknikenhetens verkstad här på FMV T&E i Linköping. De har gjort ett jättejobb, avslutar Lars Arvidsson.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-04-16 15:11. Uppdaterad: 2013-04-18 14:28. Ansvarig: Visa e-postadress.