Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Beställning för JAS 39 E

FMV beställer system och utvecklingsarbete för JAS 39 E

Hoppa till nyhetslistan

Under utvecklingsarbetet av JAS 39 använder FMV demonstratorversioner av de nya stridsflygplanen för att testa olika teknologier.

Inom ramen för utvecklingen av JAS 39 Gripen E har FMV lagt beställningar på underhållssystem, stödsystem samt förutsättningsskapande verksamhet för produktion. Det totala ordervärdet är cirka 5,8 Mdr kronor.

Den beställning som FMV har undertecknat med Saab är ett led i den fortsatta utvecklingen av E-versionen av flygmaterielsystem JAS 39.

- Beställningarna som vi nu lägger ligger helt i linje med planeringen och är en direkt följd av det beslut som regeringen fattade den 28 augusti nu i år att utvecklingen och serieanskaffningen av JAS 39 E ska fullföljas, säger Dan Averstad, chef för Gripenprogrammet vid FMV.

Beställningarna är delar av det stora avtal som FMV förhandlade fram med Saab under 2012 och 2013 och som undertecknades av FMV och Saab i februari 2013. Ytterligare några delar återstår att beställa vid senare tidpunkt.


Fakta

Avtalet om fortsatt utveckling av stridsflygsystemet JAS 39 från februari 2013 gäller utveckling och modifiering av 60 JAS 39 Gripen E till det svenska försvaret. Flygplanen ska börja levereras 2018 och beräknas vara slutlevererade 2026

Med den nya JAS 39 Gripen E kommer Försvarsmakten att få ett stridsflygssystem med nya och utvecklade förmågor som möter framtida operativa krav. Den nya versionen av JAS 39 kommer bland annat att ha en starkare motor, mer internt bränsle som ger ökad räckvidd och uthållighet, samt fler vapenbalkar och en högre lastförmåga.

Ny radar med elektroniskt styrbar antenn (AESA), uppgraderade presentationssystem i cockpit och modern avionik (flygelektronik) underlättar för piloten att genomföra uppdrag.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-10-16 08:23. Uppdaterad: 2014-10-16 08:38. Ansvarig: Visa e-postadress.