Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Ett strukturerat arbetssätt

Certifiering – en väg till ett strukturerat arbetssätt

Hoppa till nyhetslistan

Caroline Löfgren och Andreas Lörinc är projektledare på FMV.

För en projektintensiv myndighet som FMV är skickliga projektledare guld värda. Caroline Löfgren och Andreas Lörinc är två erfarna projektledare som nyligen blev klara med sin certifiering som projektledare.

- Det har varit jätteroligt att gå de olika kurserna och jag har de här kunskaperna i bakhuvudet när vi planerar vår verksamhet, säger Caroline Löfgren som är tillförordnad projektledare för Helikopter 16 vid FMV.

FMV satsar mycket på att utveckla kompetensen inom de tre kärnområdena projektledning, systems engineering och inköp. Här finns en utvecklingstrappa i fyra steg med ett antal kurser för varje nivå exempelvis riskhantering, förhandlingsteknik och ledarskap.

- Jag har varvat utbildningarna med den praktiskt erfarenheten jag får här på FMV. Det har gett mig ett mer systematiskt tänkande som hjälper mig som projektledare. Inte minst när vi förbereder arbetet med kommande modifieringar av materielsystem, säger Caroline.

Utvecklingstrappa visar vägen

En del i utvecklingstrappan är den så kallade PMI-certifieringen, den består av mycket teori kring en speciell projektmetodik och avslutas med en tentamen. Grunden för en certifiering är att man har lång erfarenhet inom området, att detta är dokumenterat och att det finns referenser. Ett 60-tal medarbetare vid FMV har under de senaste tio åren kvalificerat sig och klarat att bli certifierade.

- Det är en hel del att läsa in och det gäller att ha hela metodiken klar för sig, för det är väldigt tidspressat vid tentan, säger Andreas Lörinc, som arbetar som verksamhetskonsult vid enheten FSV, förråd, service och verkstäder.

Även om FMV i utvecklingsprojekten har mest att göra innan själva projektet drar igång, med kravställning och upphandling, menar Andreas att det är det här sättet som FMV ska driva projekt på.

- FMV har i och för sig många olika typer av projekt. Men i de stora projekten finns många aktörer och olika roller. Här krävs koll på vad som är styrande dokument och hur ändringar ska föras in, då behövs ett strukturerat arbetssätt, säger han

Ordning och reda

När sedan industrin sätter in folk som ska konstruera, programmera och tillverka drar sig FMV tillbaka och har ett mindre antal medarbetare för granskning och tester.

- Det är viktigt för oss att ha den här kontrollen och styrningen så att det inte blir en kravglidning. Det handlar mycket om ordning och reda i projektet, säger Andreas.

På frågan om FMV arbetar så här idag svarar Andreas att en hel del av det här finns inarbetat i det interna verksamhetsledningssystemet. Men det kan bli bättre tycker han.

- Standardiserade strukturer borde finnas i än större utsträckning. Idag skiljer det mycket mellan de olika enheterna. Vi måste också bli ännu bättre på att kravställa så att det är kristallklart vad det är industrin ska leverera, säger Andreas.

Struktur och kultur

Ett strukturerat arbetssätt är en bas i hur man driver projekt. Sedan finns det något som är minst lika viktigt. De så kallade mjuka faktorerna som hur man skapar team och genomför möten. För att bli riktigt framgångsrik bör en projektledare ha koll på båda delarna. I FMV:s program för utveckling av projektledare finns därför ledarskap som en viktig del.

- Det finns projektledare som är bra på att ta folk men som är sämre på det administrativa, det gör att man kan förlora kontrollen. Och andra sidan kan en övertro på strukturen leda till sämre engagemang och svårigheter att hålla tidplanen. Båda sidor behövs, säger Andreas.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-05-13 16:12. Uppdaterad: 2013-05-14 14:04. Ansvarig: Visa e-postadress.