Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Efterlängtad helikopter

Efterlängtad helikopter

Hoppa till nyhetslistan

Med ramp och hög lastförmåga samt förmåga att ytspana och jaga ubåt är Helikopter 14 en efterlängtad resurs i Försvarsmakten. Foto: Ola Jacobsen.

Veckan för jul levererar FMV den nionde Helikopter 14 till Försvarsmakten. Det innebär att hälften av de beställda helikoptrarna är levererade. Fem av dessa är i den senaste version D.

Han går ombord som siste man, stänger dörren, ansluter sig till helikopterns kommunikationssystem och rapporterar till piloterna att kabinen är klar för att lyfta.

Sekunderna senare lyfter 7 ton kolfiber och elektronik från plattan i det starka solljuset utanför tredje helikopterskvadronens hangar i Ronneby. Den kraftiga gråa helikoptern ökar farten samtidigt som den snabbt stiger mot himlen. Efter ett par minuter är den ute över Karlskrona skärgård.

Färdmekaniker HKP14Gustav Mogren är tekniker och färdmekaniker på Helikopter 14. När helikoptern är i luften är det han som sköter alla de nya systemen i kabinen.

– När vi flyger handlar det framför allt om att vara ett stöd till piloterna, exempelvis vid landning i terrängen, men också manövrera bland annat ramp, vinsch och strålkastare säger Gustav Mogren.

Fler förmågor på gång

I den kommande F-version av HKP 14, som FMV börjar leverera under 2015, tillförs även de efterfrågade förmågorna ytspaning och ubåtsjakt.

Jämfört med helikopter 10, som den ersätter, ger helikopter 14 betydligt förbättrad lastförmåga. Rampfunktionen är helt ny och har inte funnits inom Försvarsmakten sedan HKP 4 avvecklades för knappt tio år sedan.

Rampen underlättar lastning av både personal och materiel. Till exempel kan den användas för att lasta fyrhjulingar och andra mindre fordon eller för att släppa soldater med fallskärm.

Två moderna helikoptersystem

I och med leveransen av helikopter 14 har Försvarsmakten två moderna helikoptersystem. Helikopter 14 har högre volym och Färdmek i kabin hkp14ramp medan helikopter 16 är en beprövad och mycket robust helikopter. Typerna går att kombinera i insatser för att få ut maximal effekt av maximal effekt av båda systemen.

För de som arbetar med helikopter 14 inom Försvarsmakten märks det att det är ett nytt system, både i positiv och negativ bemärkelse.

– Det är en väldigt gedigen helikopter och för mig som mekaniker är den ganska lättarbetad. Men det är ett nytt system och föreskrifterna i datorn kan vara lite bristfälliga, vilket ställer höga krav på oss som tekniker att vi förstår systemen och tänker efter. Vi får bra stöd från industrin och Materielsystemkontoret och eventuella fel i föreskrifterna åtgärdas väldigt snabbt, säger Gustav Mogren.

Ute på förbanden har helikopter 14 tagits emot bra.

Rymlig kabin

– Vi som arbetar med den har en övergripande positiv bild av helikoptern. Den är riktigt stark och den höga kabinen gör enormt mycket både för oss som arbetar i den och de som åker med, säger Gustav Mogren.

Fördelarna handlar bland annat om att personalen kan stå och jobba istället för att jobba stående på knäna.

– Som en effekt av det 24 centimeter högre kabintaket kan personal också gå under stjärtbommen utan att behöva böja sig, vilket gör det betydligt enklare att snabbt lasta i soldater, utrustning och fordon. Vi får ganska mycket uppmärksamhet från andra NH90-användare när vi är ute internationellt med våra helikopter 14. Det tittar avundsjukt på våra rymliga helikoptrar och undrar varför inte de beställde samma variant, säger Gustav Mogren.
Hkp14_ramp

Fakta:

Totalt nio stycken Helikopter 14 har FMV levererat till slutet av 2014. Under 2015 kommer leveranserna att fortsätta med en helikopter i kvartalet.

Läs om vad piloten Kenny Meijer tycker om att flyga Helikopter 14

 Mer fakta om Helikopter 14


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-12-18 13:00. Uppdaterad: 2014-12-18 13:17. Ansvarig: Visa e-postadress.