Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Stor besparing att flytta lage…

”Inte en dag försent att göra den här flytten”

Hoppa till nyhetslistan

Daniel Redén och Dan Johansson vid Amp-lagret på Försvarsmaktens centrala lager, FMCL.

Nyligen flyttade FMV sitt lager av telenätmateriel från fem lagerplatser utanför Arboga till Försvarsmaktens centrala lager, FMCL, tre kilometer bort.
– Genom att flytta verksamheten uppskattar vi att FMV kommer att spara sex-sju miljoner kronor per år, enligt vår första kalkyl, säger Dan Johansson, verksamhetsutvecklare FMV Förråd Service och Verkstäder.

I juni 2013 sade FMV upp avtalet med Saab gällande FMV:s så kallade Amp-lager, det vill säga lagret som består av skrymmande telenätmateriel, så som paraboler, antenner, master, elverkscontainrar ner till kontakter, skruvar och muttrar. Materielen kan användas i till exempel berganläggningar eller i anläggningar på fartyg.

Amp-lagret, som Saab hade hand om, fanns på fem platser i skogen utanför Arboga, men FMV ville flytta lagret till FMCL för att sköta det själva.

Inventerade lagret

På två tågvagnar lagerhålls skrymmande materiel.Inför flytten skapades en projektgrupp med representation från samtliga enheter vid FMCL. Denna projektgrupp identifierade vem som lagrat materielen och om den fortfarande används inom Försvarsmakten. I de fall det inte gick att spåra materielen eller om den redan borde ha varit avvecklad, hade man mandat att besluta om gallring. Därefter satte FMV och Saab ihop ett plockteam och ett avvecklingsteam som gick igenom all materiel.

– Vi var noga med att inventera lagret och att titta på vad vi tog över, så att vi inte fick med oss varor i dåligt skick. Till exempel hittade vi trossantenner som det växte granar igenom, säger Daniel Redén, avdelningschef FMCL.

De fann också att en stor del av materielen var sådant som inte längre används.

– Vi kasserade stora mängder av det som fanns i lagret. Vissa saker borde rensats bort för länge sedan, säger Dan Johansson.

En grävmaskin med en enorm klippklo klippte sönder det som skulle kasseras, alltifrån stålbalkar och betongblock till trossantenner. Den materiel man behöll flyttades till FMCL under tidig sommar.

Numera ryms Amp-lagret på fem lagerhyllor, ställage.– I och med att vi avvecklade så mycket materiel kunde vi minska lagerytan från drygt 70 000 kvadratmeter till endast fem lagerhyllor, så kallade ställage, två tågvagnar samt utomhusförvaring för skrymmande materiel. Vagnarna använder vi som lageryta för skrymmande materiel som inte går att lasta i pallar och som måste förvaras inomhus, säger Dan Johansson.

Och det är den minskade lagerytan som både sparar tid och pengar.

– Tidigare betalade vi Saab för en dubbelt så stor yta än vi behöver. Nu har vi full koll på vad vi har för saker och inget står och glöms bort längre. Det var inte en dag för sent att göra den här flytten, säger Dan Johansson.

Inga avvikelser

Arbetet med den fysiska flytten av Amp-lagret började i februari och den sista juni skulle flytten vara genomförd.Janne Öhrbom följde med från Saab till FMV. Här är han vid plocklagret för smådelar i Amp-förrådet. För att säkra att produktionen fungerade som vanligt under tiden, fastställdes en produktionsplan med fasta tidpunkter för när olika moment skulle genomföras. Brytpunkter var bland annat personalflytt av de två Saab-medarbetarna som följde med till FMV, och när nyleveranser till FMCL skulle påbörjas.

– Vi märkte av en oro inför flytten från dem som har materiel i Amp-lagret, men ingen av våra kunder har märkt av den. Vi har inte fått en enda avvikelse, säger Daniel Redén.

Allt gick således enligt plan och flytten färdigställdes till och med tidigare än planerat.

– Arbetet gick bra och personalen jobbade på. Nu står allt där det ska stå, det är lätt att nå och personalen slipper åka runt till olika lager för att hämta grejer, säger Daniel Redén.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-11-25 10:42. Uppdaterad: 2014-11-25 11:39. Ansvarig: Visa e-postadress.