Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Modernisering av väderradar

Nu startar moderniseringen av Sveriges väderradarer

Hoppa till nyhetslistan

I Sveriges finns tolv väderradarer. Anläggningen i Ängelholm är först ut när dessa uppgraderas och moderniseras i ett samarbete mellan FMV och SMHI.

VäderradarSamtliga väderradaranläggningar är från 1980-talet. De uppgraderas och moderniseras  nu för att säkerställa tillgängligheten och höja datakvaliteten.

– Uppgraderingen ger oss också möjligheten att införa ny funktionalitet med hjälp av så kallad "dual polarisation", vilket innebär att det kommer att gå att skilja på olika typer av nederbörd, det vill säga hagel, regn eller snö, berättar Berit Frödén, biträdanden systemförvaltare Swerad.

Det svenska väderradarnätet med tolv anläggningar ägs av SMHI respektive Försvarsmakten, men förvaltas gemensamt av Försvarsmakten och SMHI genom FO Swerad.

Samverkan för bättre kvalitet

FMV genomför anskaffning och vidmakthållande av den del av väderradarsystemen som ägs av Försvarsmakten. Projektet att modernisera anläggningarna genomförs i samverkan mellan FMV och SMHI.

– Uppgraderingen har förberetts länge och efter upphandling, granskning och tester har vi nu kommit till läget att Saab och deras underleverantör EEC kan påbörja moderniseringsarbetet på plats i Ängelholm, säger Anna Stjernelund, projektledare på SMHI.

– Om allt går som det ska är Ängelholmsanläggningen i drift i början av december med högre kvalitet och reflektivitetsnivåer, säger Anna.

Efter Ängelholm är det dags för samma procedur för radarn i Vara och sedan följer resterande tio anläggningar under 2015 och 2016.


Tidigare artikel om väderradarer


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-09-25 12:54. Uppdaterad: 2014-09-25 13:03. Ansvarig: Visa e-postadress.