Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / Specialbyggd container sparar …

Specialbyggd container sparar tid och pengar

Hoppa till nyhetslistan

Container under utveckling till testcell

Ett samarbete inom FMV mellan Test och evaluering Sjö, Anskaffning och logistik och Markverkstad Karlsborg har gett gott resultat för att provköra motorer i en nyutvecklad, specialbyggd container.

Lars LindgrenLars Lindgren, FMV Test och evaluering Sjömateriel är projektledare för Testcell gasturbin. Testcellen, som är alldeles nyutvecklad, är en specialbyggd container, där gasturbinmotorer ska provköras. Själva gasturbinerna sitter i Visbykorvetterna. De behöver provköras med jämna mellanrum, efter större översyner och reparationer. Det finns fyra gasturbinmotorer i varje korvett och i Sverige har vi fem korvetter av denna typ. Vi provkör cirka fyra motorer per år.

Sparar mycket tid

- Hittills har vi skickat motorerna till USA och det har tagit upp till 12 veckor i anspråk per motor inklusive alla transporter. I den nya testcellen kommer det att gå på en vecka! Vi sparar mycket tid och mycket pengar på att göra provkörningen i egen regi, berättar Lars. Även miljömässigt är det en stor vinst, då vi kommer att slippa många flygfrakter tur och retur över Atlanten.           

- Containern, testcellen, kommer att hanteras av personal från Saab Kockums i Karlskrona, för att finnas nära fartygen. Men själva provkörningen måste ske med containern placerad i någon av flygets motorprovrum. Där finns tillräcklig ljuddämpning. Närmaste Flygverkstad i Ronneby.  

Utveckling i gott samarbete

- Utvecklingen av containern har vi gjort i samarbete mellan olika avdelningar på FMV; Anskaffning och logistik Marinförbandsmateriel och Markverkstaden i Karlsborg, berättar Lars. Det känns väldigt roligt att vi kan använda kompetens inom FMV, för att lösa sådana här uppgifter. Produktionen av själva containern sker på ett företag i Mariefred, som är specialiserade på produktion av unika lösningar för containers.  

Testcellen, containern, är inte riktigt redo att tas i bruk ännu. Det återstår att upphandla en luftbroms till motorerna, så att de kan belastas till full effekt, samt mjukvara för datainsamling och styrning av turbin och broms.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-12-03 16:55. Uppdaterad: 2015-12-03 17:25. Ansvarig: Visa e-postadress.