Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Europeiska försvarsfonden

Europeiska försvarsfonden

Den 13 juni 2018 presenterade EU-kommissionen ett förordningsförslag om att etablera en europeisk försvarsfond, European Defence Fund, EDF, för perioden 2021 – 2027. Syftet med fonden är att stödja konkurrenskraften och innovationskapaciteten för EU:s försvarsindustri samt att komplettera och konsolidera samarbetsinsatser från EU:s medlemsstater för att utveckla försvarsförmåga.

I förordningsförslaget COM/2018/476final föreslår EU-kommissionen en budget för fonden om totalt 13 miljarder euro, varav 4,1 miljarder euro avsätts för forskningsaktiviteter och 8,9 miljarder euro för utvecklingsaktiviteter. Förordningen är ännu inte slutförhandlad, då frågor om budget och tredjeland kvarstår.

Ett regeringsbeslut har gett FMV i uppdrag att förbereda etableringen av ett nationellt koordineringskontor för EDF, i samråd med Försvarsmakten och FOI. För närvarande pågår etableringen av EDF-kontoret, som ska vara operativt den 1 januari 2020 och fullt utbyggt den 1 juli 2020.

Sannolikt kommer EDF-förordningen, med inkluderad budget och arbetsprogram, att beslutas i slutet av 2020. En första omgång med projektutlysningar, calls, för EDF kommer sannolikt att presenteras under våren 2021.

EDF föregås av två pilotprogram. Det ena rör det europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet. EDIDP omfattar utveckling, med en budget om 500 miljoner euro för åren 2019 – 2020. Det andra rör den förebyggande åtgärden för försvarsforskning, PADR, som omfattar 90 miljoner euro för åren 2017 – 2019.

För mer information kontakta: Visa e-postadress.

Alternativt:

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-11-15 15:16. Uppdaterad: 2020-02-10 16:53. Ansvarig: Visa e-postadress.