Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Test och Evaluering / Provplatser / Vidsel / Historier från Vidsel / 400 bilder i sekunden

400 bilder i sekunden

Fotografen Anders Åberg testar systemet för höghastighetsfilmningen. På dagen för provet testar fotografen Anders Åberg systemet för höghastighetsfilmningen.

Termometern i bilen visar 8 grader men solen förmår inte att smälta undan den meterdjupa snön från det platta landskapet. Här i Vidsel testar FMV vapensystem. Och allt dokumenteras med avancerad fototeknik.

Vi är på väg ut i Europas största militära instrumenterade övnings- och provområde på land. Över de glest granbevuxna markerna har det skett prov med flygburna och landbaserade robotsystem sedan slutet av 50-talet.

En viktig del av proven består av att optiskt mäta in projektilens bana och beteende vid målet. Det kan göras på olika sätt, framför allt med radar och foto.

Med hjälp av högupplösta höghastighetskameror kan projektilens bana mätas in exakt i tid och rum. Metoden fungerar även vid extremt snabba förlopp, som precis innan en robot träffar sitt mål.

VideokameraBredvid höghastighetskameran, riktad åt samma håll, står en vanlig videokamera. Filmen från den länkas direkt till ledningscentralen på basen, så att provledaren hela tiden kan se vad som händer vid målet.Vanligtvis används två höghastighetskameror på varje mål. En från sidan och en framifrån. På det sättet kan provteamet sedan räkna ut vilken vinkel, attityd och fart som projektilen har när den kommer in mot målet.

– Även om vi ibland till och med sätter dem på släpmål som beskjuts har vi hittills inte förstört någon kamera. Det har varit på håret ibland, men vi har klarat oss, säger Anders Åberg.

Utrustningen prepareras i förväg

Bilen stannar vid Punkt Qvintus, en av provområdets största skjut- och fällplatser, omkring en och halv timmes körning från basen i Vidsel. Senare i eftermiddag och ikväll ska Försvarsmakten skjuta med automatkanon från JAS 39 Gripen som en del av sitt utvecklingsarbete i samband med en uppgradering av JAS 39 C/D:s förmågor.

Fototornet vid Punkt Qvintus, en av provområdets största skjut- och fällplatser.Fototornet vid Punkt Qvintus, en av provområdets största skjut- och fällplatser.Fotografen Anders Åberg går upp i det fem våningar höga tornet som står i kanten av det snöklädda fältet. Inne i hytten högst upp förbereder han för dagens prov. På grund av säkerhetsskäl utrymmer FMV alltid området vid skjutningar, så kamerorna måste ställas i förväg och sedan triggas på distans.

– Förutom att veta hur solen kommer stå handlar det om att tolka och gissa hur vädret kommer vara vid provtillfället. Här spelar erfarenhet en väldigt viktig roll för att gissa så rätt som möjligt.

Höghastighetskamerorna har ingen egen skärm utan är kopplade till en dator där Anders Åberg kan göra inställningarna. De kan filma över 1000 bilder per sekund, vilket ger väldigt mycket data. Av utrymmesskäl kan de därför bara användas under en kort period och behöver triggas igång precis när själva projektilen kommer mot målet.

Säkerheten är viktig

Han tittar ut genom fönsterluckorna. Solen bränner i snön från en klarblå himmel. Dagens prov ska genomföras i skymningen så Anders Åberg har stor nytta av att han var där vid skymningen igår och ställde in kamerorna.

Tillbaka i bilen kör vi söderut mot Punkt Tore för att förbereda kamerorna där. Punkt Tore är en annan av provområdets målplatser där man får fälla skarp ammunition. Ikväll ska en enhet ur Försvarsmakten verifiera ett nytt vapensystem.

Anders ÅbergInnan Anders lämnar målplatsen armerar han kamerorna. Då är de i redoläge och beredd att spara filmen. – Ofta går det ju exakt som planerat men det händer att det inte kommer riktigt dit det ska. Det är ju provverksamhet det handlar om så det är väl inte så konstigt i och för sig. För att man ska kunna prova på ett säkert sätt även om det inte fungerar som det ska har vi alltid ett stort avlyst område så att ingen ska komma till skada, säger Anders Åberg.

För honom som fotograf innebär säkerhetsavstånden ofta många extra timmar i bilen. Kamerorna ska riggas, ställas in och testas. Och så fort provet är klart ska minneskort och hårddiskar med det fotograferade och filmade materialet hämtas in.

– Vi har datakommunikation med alla punkter där vi ställer upp kameror men på grund av säkerhetsklassningen kan vi inte skicka materialet hur som helst i luften utan måste hämta det fysiskt på plats.

Ofta innebär det både tidiga morgnar och sena kvällar i provområdet.
– Det har hänt att vi startat ute på området redan klockan 01.00 på morgonen. Då är det bra att det finns övernattningsmöjligheter i en by inne på området, så att man slipper köra två timmar dessutom för att komma på plats, säger Anders Åberg.

Anders Åberg400 bilder i sekundenFull-hd och 400 bilder per sekund är standard för upplösning och hastighet i de flesta prov. Det så kallade broc-läget gör att man kan dela upp kameras minne i flera sektioner. På det sättet kan man använda de 20 sekunderna samlad speltid i till exempel fyra delar.

– Men får du ett kamerafel kanske du sumpat alla prov istället för bara ett. Det är en avvägning varje gång ifall man ska nyttja metoden eller inte. Har vi materiel brukar vi försöka sätta upp fler kameror istället. Då har vi backup vid kamerafel eller datorhaveri.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-04-26 10:00. Uppdaterad: 2017-04-26 10:36. Ansvarig: Visa e-postadress.

Fakta

  • Anders Åberg
  • Jobbar med: Fotograf vid FMV:s provplats i Vidsel, är anställd av Swedish Space Corporation SSC, Svenska Rymdaktiebolaget och går över till FMV igen den 1 april 2017
  • Utbildning: Fotograf. Gick både ekonomisk linje och fotograflinjen i gymnasiet. Men jag är också invuxen fotograf, min pappa hade porträttateljé och butik i Boden. Förmodligen var det det som gjorde att jag hamnade på den banan. Många frågar varför jag inte tog över ateljén men det är inomhus och samma ställe hela tiden. Det går inte.
  • Ålder: 49 år.
  • Familj: Fru och ett barn.
  • Bor: I Älvsbyn.
  • När jag inte jobbar: Jag tar hand om huset. Och så försöker jag vara ute i naturen så mycket jag kan. Isklättring är kul. Det finns några kortare isfall i närheten av Älvsbyn så att man kan hålla igång. I Stora Sjöfallet finns det väldigt fina isfall som man kan klättra efter. Och så försöker jag åka lite skidor. Jag trivs i naturen men när man får familj får man lite andra saker som pockar på.
  • Började på FMV: 1989