Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

"Det var lite vilda västern i början"

När regeringen beslutade att återupprätta Gotlands regemente på Tofta, fick FMV i uppdrag att ansvara för de tekniska installationerna.

– Det var det första nya regementet på över 60 år, vilket var en utmaning eftersom det inte fanns någon kompetens kvar kring att bygga nya regementen. Det gick inte heller att titta på gamla regementen, för det är nya byggregler nu. Så vi fick börja med att diskutera hur ett regemente ska se ut i modern tid, säger Torbjörn Roth, projektledare verksamhetsområde ledningsmateriel FMV.

Trupper från Luftvärnsregementet Lv 6 anländer till Visby hamn i samband med att Försvarsmaktens närvaro på Gotland förstärkts.

Trupper från Luftvärnsregementet Lv 6 anländer till Visby hamn i samband med att Försvarsmaktens närvaro på Gotland förstärkts. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

I januari 2017 drog FMV igång projektet med ansvar för de tekniska installationerna på det nya regementet. Och det var snabba puckar som gällde.

– Vi fick en beställning från Försvarsmakten att vi skulle vara klara med den första uppgiften redan sommaren 2017. Men eftersom P18 var nedlagt och byggnaderna sålda till civil verksamhet, så gick det gamla regementet inte att återta, säger Torbjörn Roth.

Det nya regementet skulle placeras på Tofta, i anslutning till skjutfältet som finns där. Nu började ett tätt samarbete mellan Försvarsmakten, FMV och Fortifikationsverket, som ansvarade för att bygga husen, för att bestämma hur regementet skulle se ut och i vilken ordning allt skulle byggas.

– Man kan inte bygga ett helt regemente på en gång, så det fanns inte på kartan att allt skulle bli klart till sommaren, säger Torbjörn.

För att förbandet skulle kunna komma på plats i tid behövde man göra ett antal temporära lösningar.

– Det stora arbetet var alla överenskommelser mellan tre parter som vi behövde göra. Hur gör vi och vad behöver vi lösa? Det var en utmaning att få till kravställningen. Men vi har haft ett väldigt bra samarbete under hela projektet, vilket varit en förutsättning för att lyckas.

Man bestämde sig för att börja med en temporär kontorsbyggnad i form av baracker. Till dessa skulle det kopplas teknik, el, vatten och avlopp. Men bygget låg i en skog, så man fick till en början köra dit torrdass, stora tankar med vatten och dieselaggregat för elen, vilket användes lång tid efter inflyttningen.

– Utmaningen med dieselaggregaten är att strömstyrkan svajar och där kom vi med vår finkalibrerade teknik.

Tillfällig modul för vakten

En annan utmaning var att man inte hann få vaktlokalen vid infarten på plats innan kontorslokalen var färdig, inte heller staket runt området eller områdescentralen med servrar för bland annat passersystem och bevakning.

– Vi fick bygga en tillfällig modul för vakten, där vi ställde servrar och annan dyr utrustning. Vi hade tillfälliga larm och vi anlitade Securitas för att bevaka byggnaden. Det var lite vilda västern i början, men samtidigt var det jättekul för mig som projektledare. Det kändes som att nu står jag inför en omöjlig uppgift och det finns inga rutiner för att hantera alla dessa oförutsedda händelser, men jag måste lösa uppgiften.

En förutsättning för att lyckas var att installationerna till alla byggnader på området gjordes till ett stort ekonomiskt projekt.

– Det går inte att ha 27 olika projekt igång parallellt på samma plats, det blir hönsgård. Genom att klustra ihop allt fick vi helt andra muskler, både när det gäller att styra och leda, organisation och enhetlighet, som exempel när vi pratade med leverantörer. Det blir ett helt annat tryck om man lägger stora beställningar istället för många små. Det gör att leverantörerna prioriterar upp oss och man får fart på hjulen överallt. Att det även kraftigt minskar det administrativa arbetet och att man får ett helhetsgrepp är en ytterligare bonus, säger Torbjörn.

Referensmiljö ledningsmateriel

"Det är alltid svårt att vara först, för det finns inget facit – vi har banat väg med helt nya spår. Men nu har vi en kravställning för tekniska installationer som går att återanvända i andra projekt."

Torbjörn Roth, projektledare enhet Anlägg, vid Ledningssystemmateriel FMV.

Torbjörn Roth, projektledare enhet Anlägg, vid Ledningssystemmateriel FMV.

Permanenta lokaler

Efter hand kom arbetet med att bygga de permanenta lokalerna igång och FMV:s tekniska installationer nyinstallerades eller flyttades över till de permanenta byggnaderna inom området.

– Nu finns det permanenta byggnader på plats och de temporära lösningarna är borta. Verksamheten har flyttat in successivt i takt med att allt fler byggnader tagits i bruk av Försvarsmakten, samtidigt som projektet rullat på, säger Torbjörn.

En lärdom han tycker är viktig är att innan man börjar bygga ett regemente bör man ha den territoriella kontrollen över området, med teknisk bevakning, staket och grindbevakning. Men i det här fallet gick inte det på grund av den snabba etableringen.

– Detta medförde att det var väldigt sårbart under de första åren, säger han.

Modernt referensobjekt

Att arbeta med återetableringen av regementet har gett massor av erfarenheter, som andra kan dra nytta av när nya regementen ska etableras runt om i landet.

– Det är alltid svårt att vara först, för det finns inget facit – vi har banat väg med helt nya spår. Men nu har vi en kravställning för tekniska installationer som går att återanvända i andra projekt. Nu har vi också ett modernt referensobjekt i form av ett helt nytt regemente, P18, byggt med dagens krav, vilket gör det mycket lättare när man ska bygga nya regementen. Även om det inte kommer att se likadant ut överallt, så är det viktigt att ha ett nutida objekt att jämföra med.

För Torbjörns del är det mest intensiva arbetet över och projektet avslutas senare i år.

– Det har varit ett väldigt spännande projekt, med massor av utmaningar. Det har varit utmanande för kreativiteten att lösa allt som dykt upp. Och det har varit en väldigt stor kraftsamling från FMV, Fortifikationsverket och Försvarsmakten för att få det här färdigt i tid och under de här premisserna. Men vi lyckades, säger han.

Publicerad: 2023-11-22