Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Möt våra medarbetare

Nicklas Thorsson och Maria Johansson

Enheten Spektral miljö och kommunikation inom FMV:s verksamhetsområdet Ledningssystem köper in, levererar och vidmakthåller tekniska system och kompetens, bland annat radio- och antennsystem, till Försvarsmakten. Här arbetar ingenjörerna Nicklas Thorsson och Maria Johansson som projektledare.

– Vi arbetar bland annat med HF2000, ett avancerat HF-system som används för att skicka data och tal mellan fartyg och land. Det används även som kommunikationslänk istället för satellitkommunikation, men med låg kapacitet, säger Maria.

Nicklas Thorsson och Maria Johansson, jobbar som projektledare på FMV.

Nicklas Thorsson och Maria Johansson, jobbar som projektledare på FMV.

I Maria och Nicklas arbete ingår bland annat vidmakthållande av två radiosystem, HF 2000 som primärt används av marinen, men där flyg och armé är på väg in, samt Rakel som används av bland annat blåljusmyndigheter, kommuner och landsting samt Försvarsmakten. Rakel är ett statligt ägt kommunikationsnät som förvaltas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Försvarsmakten är den näst största användaren efter polisen. Rakelnätet täcker cirka 95 procent av Sveriges yta, bortsett från fjällvärlden.

– MSB ansvarar för nät och utomhustäckning, men vi på FMV ser till att Försvarsmakten kan nyttja systemet även inomhus. Eftersom de hus man bygger nu är så täta, måste vi föra in systemet så att de kan använda det i sina lokaler, säger Nicklas.

Rakelnätet kommer på sikt, förmodligen runt 2030, att ersättas av Rakel generation 2, som kommer bygga på lte-teknik.

– Det är inte klarlagt i vilken omfattning Försvarsmakten kommer nyttja detta system, men vi måste ändå vara med från början, säger Nicklas.

I arbetet med Rakel generation 2 provar man ut ny teknik och funderar på hur systemet skulle kunna fungera i framtiden.

– Det blir en helt annan teknik, som gör att vi behöver arbeta med metodutveckling. Det blir intressant att få vara med och testa och påverka och se hur man kommer att kunna jobba i systemet, säger Nicklas.

Viktig byggsten

Inom verksamhetsområde Ledningssystem jobbar man också med andra radio- och antennsystem som Försvarsmakten använder.

– Antenner är en oerhört viktig byggsten i radiosystemet och det är ett kommande stort område. Försvarsmakten har en jättegammal antennpark, på HF- och marinsidan, som är tillverkad på 1960-talet och som fortfarande är i operativ drift, vilket är jättehäftigt, säger Maria.

Inom mobiltelefoni idag ser antenner annorlunda ut än för de system som FMV jobbar med, då våra radiosystem använder lägre frekvenser.

– Hög frekvens ger hög överföringsmöjlighet, men kort räckvidd. Omvänt ger låg frekvens lång räckvidd, men liten överföringskapacitet. Detta är något man måste balansera när man väljer system, säger Maria.

Både när det gäller radio och antenner så gör man simuleringar för att mäta och se att det fungerar.

– Men man måste bygga skarpa antenner för att se att allt stämmer, eftersom de fysikaliska modellerna är modeller av verkligheten som kan få stor påverkan på resultaten. Det handlar om konstiga trösklar, som vissa modeller saknar, då vi inom naturvetenskap försöker beskriva naturen med olika fysikaliska villkor, som man vet finns och som man måste anpassa sig till. Men vi vet också att alla fysikaliska villkor inte ännu är definierade, säger hon.

Bra gemenskap

Både Nicklas och Maria trivs bra på FMV och båda nämner trevliga kollegor, bra gemenskap och roliga arbetsuppgifter.

– Vi har alla en bakgrund inom telekommunikation och de flesta har kunskap och erfarenhet om varför man väljer olika radiolösningar för olika tillämpningar. Det är en bra intellektuell höjd, säger Maria.

För att klara framtida uppgifter behöver Maria och Nicklas fler kollegor, som är utbildade inom radio och telekommunikation.

– Vi vet att Försvarsmakten har ett behov inom radioområdet och antenninstallation och vi ska få tillförda medel inom området. Vi ska ta fram tekniska underlag, omsättningsplaner och så vidare. Det är ett omfattande arbete vi har framför oss och vi är lite för få för att kunna ta hand om allt, vi behöver bli fler, säger Nicklas.

Fakta radiofrekvenser

  • UHF, Ultra High Frequencies, är radiofrekvenser mellan 300 och 3 000 MHz, med våglängder på mellan tio centimeter och en meter
  • VHF, Very High Frequency, är radiofrekvenser mellan 30 och 300 MHz, med våglängder på mellan en och tio meter
  • HF, High Frequency, eller kortvåg, är radiofrekvenser mellan 3 MHz och 30 MHz, med våglängder mellan 100 meter och 10 meter.

Vad är du intresserad av?