Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

10.000 timmar med Helikopter 14 i Sverige

Sverige har 18 stycken Helikopter 14, det första helikoptersystemet i världen med datoriserat styrsystem. Nyligen passerades 10 000 timmar uttagen flygtid.

Thomas Palmklint var befälhavare på helikoptern som flög passet från Kallax i Luleå där milstolpen passerades. Fotograf: Mats Vestermark/Helikopterflottiljen.

FMV har levererat 18 helikoptrar av modellen Helikopter 14 till Försvarsmakten utifrån ett kontrakt som FMV tecknade med leverantören NHI. Systemet kan ta varierande uppdrag, inom och utom landet, över hav och land, i vintermiljö och i ökenklimat. Helikoptern kan utrustas på många olika sätt beroende på uppdrag, exempelvis ubåtsjakt.

Thomas Palmklint var befälhavare på helikoptern som flög passet från Kallax i Luleå där milstolpen passerades.

– Helikopter 14 är en modern arbetsplats och en trevlig helikopter att flyga. Den är stor och rymlig och en allvädersmaskin som passar att flyga i olika klimat och uppdrag.

De senaste åren har Helikopter 14 varit mest synlig för allmänheten i samband med brandbekämpningen 2018 och under Corona pandemin, där den har utrustats för att transportera svårt sjuka personer i Sverige. Dessutom har den deltagit i en rad olika Försvarsmaktsövningar.

Helikopter 14

– Helikopter 14 har drabbats av förseningar sedan kontraktsskrivningen. FMV-projektet tillsammans med brukarna inom Försvarsmakten arbetar hårt för att verksamheten ska kunna ta ut de flygtimmar som är planerade. Det sker en kontinuerlig förbättring av situationen. En del av resultatet ser vi nu när helikoptern har passerat milstolpen 10 000 flygtimmar, säger Nils Schroeter, projektledare Hkp 14 vid FMV.

Läs mer om Helikopter 14

Publicerad: 2020-09-24