Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser

Ny uppdatering av Samlad informations- och cybersäkerhetshandlingsplan 2019–2022

De sju myndigheterna bakom Samlad informations- och cybersäkerhetshandlingsplan 2019-2022 har för fjärde gången redovisat den till Regeringskansliet. Här finns ett 60-tal nya åtgärder om bland annat det nya cybersäkerhetscentret, anpassade lägesbilder och hantering av större cybersäkerhetsincidenter.

2022 års redovisning av den samlade informations- och cybersäkerhetshandlingsplanen innehåller drygt 60 åtgärder som de sju myndigheterna genomför för att bidra till att omsätta regeringens strategi för informations- och cybersäkerhet. Covid-19-pandemin har påverkat förutsättningarna för att genomföra åtgärderna i handlingsplanen genom förseningar och omprioriteringar.

Bland de nya åtgärderna 2022 syns ett flertal som beskriver planerad verksamhet i det nationella cybersäkerhetscentret. Det handlar om att ta fram anpassade lägesbilder på cybersäkerhetsområdet, samordnad hantering av större cybersäkerhetsincidenter samt att etablera cybersäkerhetscentret som en nationell plattform för privat-offentlig samverkan på cybersäkerhetsområdet.

Bland de nya åtgärder som MSB beskriver i handlingsplanen finns bland annat etableringen av det nya samordningscentret för cybersäkerhetsforskning och innovation som MSB nyligen formellt fick i uppdrag att inrätta av regeringen.

MSB, Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarets materielverk (FMV), Försvarsmakten, Post- och telestyrelsen (PTS), Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har i uppdrag av regeringen att redovisa handlingsplanen årligen fram till och med 2023.

2022 års Samlad informations- och cybersäkerhetshandlingsplan 2019 - 2022  

Bakgrund till handlingsplanen

Handlingsplanens åtgärder omfattar de sex strategiska prioriteringar som finns i regeringens strategi för informations- och cybersäkerhet:

  • säkerställa en systematisk och samlad ansats i arbetet med informations- och cybersäkerhet
  • öka säkerheten i nätverk, produkter och system
  • stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera cyberattacker och andra it-incidenter
  • öka möjligheterna att förebygga och bekämpa it-relaterad brottslighet
  • öka kunskapen och främja kompetensutvecklingen
  • stärka det internationella samarbetet

Den samlade informations- och cybersäkerhetshandlingsplanen innehåller åtgärder som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarets materielverk (FMV), Försvarsmakten, Post- och telestyrelsen (PTS), Polismyndigheten och Säkerhetspolisen enskilt, tillsammans eller i samverkan med andra aktörer avser att vidta för att höja informations- och cybersäkerheten i samhället.

Nationellt center för cybersäkerhet

Cybersäkerhet på fmv.se