Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

Danska erfarenheter av inköpssamarbete med Nato

Med anledning av Sveriges förestående medlemskap i Nato och med det den kommande anslagshöjningen tittar FMV och Försvarsmakten på olika sätt att öka takten i materielförsörjningen. Ett av flera sätt att öka kunskaperna är att lyssna på erfarenheterna från nordiska grannländer med lång erfarenhet av medlemskap i Nato.

FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson och affärsdirektör Anja Clausin välkomnade gästerna från DALO, danska försvarsministeriets anskaffning och logistik, Tim Hansen och Claus Søndergaard.

FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson och affärsdirektör Anja Clausin välkomnade gästerna från DALO, danska försvarsministeriets anskaffning och logistik, Tim Hansen och Claus Søndergaard. Tim är Danmarks Country Liaison Officer och Claus är senior rådgivare och representerar Danmark i NSPO, Nato Support and Procurement Organisation. ”Vi ser över alla möjligheter att effektivisera materielförsörjningen, och då är det viktigt att lyssna på erfarenheterna från våra nordiska grannar. NSPA är en viktig samarbetspartner för FMV” säger Göran Mårtensson.

I Danmark ses Natos inköpsstruktur som en naturlig anskaffningsväg. Det framkom i det föredrag som Tim Hansen och Claus Søndergaard från DALO, danska försvarsministeriets anskaffning och logistik, höll häromveckan på FMV.

Föredraget omfattades av det nationella kostnadsperspektivet, hur NSPA (Nato Support and Procurement Agency) fungerar och vad de gör och hur Sverige kan få ut fördelarna med att vara delaktiga i NSPA och de partnerskap som finns.

Även frågor om hur NSPA har organiserat sig och hur Sverige kan påverka berördes. Exempelvis vilka partnerskap Sverige bör delta i. Sverige är redan deltagare i flera partnerskap, Natomedlemskapet kommer även att ge oss rösträtt.

Dansk modell

DALO, danska försvarsministeriets anskaffning och logistik, och den danska försvarsmakten liknar den organisation som Sverige har. Den ”danska modellen” innebär att de har ett etablerat arbetssätt där NSPA ses som en naturlig anskaffningsväg. De har kontaktpersoner i de olika partnerskapen som har ett tätt samarbete med deras Country Liaison Officer (CLO).

CLO och dennes arbete är starkt förankrat med nationella upprättade styrningar, denne ska se över var vindarna blåser så att landet kan hålla sig uppdaterat och relevant. En CLO guidar, förmedlar information och för samman intressenter med sin nation, sammanställer och förbereder representanter inför möten i Natos inköpsstruktur. De möjliggör nationella industridagar på NSPA med mera.

Föredragshållarna konstaterade att Danmark har behov av att säkerställa en hög produktionskapacitet mot bakgrund av det nya säkerhetspolitiska läget, där de ska kunna följa de operativa behoven och uppgörelserna. Lösningen är fler anställda, ny förvärvsmix, se över processerna kring förvärv och hur de kan utnyttja marknadens möjligheter. Alla behöver vara delaktiga att lokalt implementera åtgärder där de kan, inom de processer de äger.

Några slutsatser från föredraget:

  • Relationsbyggande är viktigt, centralt och starkt rekommenderat för att få ut det bästa ur alla områden i NSPA-strukturen.
  • Det är lönsamt att anskaffa produkter internationellt, det ger tillgång till en bred marknad, bättre priser och snabbare leveranser.
  • Mycket fördelaktigt att Sverige beslutar att skicka en Country Liaison Officer. Men för bästa utfall krävs även en stark nationell organisation.
  • Upprätta en nationell bas där NSPA ses som ett samarbetsforum och som en naturlig anskaffningsväg.
  • FMV och Försvarsmakten behöver göra en översyn i tidiga faser kring NSPA som en möjlig försörjningslösning.

Publicerad: 2022-12-02