Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV beställer fler granatkastarpansarbandvagnar

FMV beställer ytterligare 20 granatkastarpansarbandvagnar av BAE Systems. Beställningsvärdet är cirka 293 500 000 kronor och leverans till Försvarsmakten är planerad till 2025.

Granatkastarpansarbandvagn. Foto: BAE Systems

Granatkastarpansarbandvagn. Foto: BAE Systems

Försvarsmakten har sedan tidigare 40 granatkastarpansarbandvagnar i drift. Dessa är baserade på ett chassi från Stridsfordon 90 med ett nyutvecklat torn med granatkastarfunktion, som möjliggör snabb gruppering, skjutning och omgruppering. Besättningen kan arbeta i skydd inne i vagnen hela tiden.

I februari 2022 beställde FMV ytterligare tjugo granatkastarpansarbandvagnar, som ska levereras till Försvarsmakten under perioden 2023-2025. I samband med det beställde FMV också integration av arméns nya ledningsstödssystem, LSS Mark, i dessa 20 vagnar samt i de 40 vagnar som redan är i drift. Detta för att få dem alla till samma standard.

I det nu aktuella uppföljningskontraktet beställer FMV ytterligare 20 vagnar. Det innebär att den svenska armén, när leveranserna är klara 2025, kommer att ha totalt 80 granatkastarpansarbandvagnar.

Publicerad: 2023-01-27