Translate

Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen. Redigera kakor

Nyhet

FMV beställer nya bandvagnar

Parallellt med den planerade internationella samanskaffningen av bandvagnar genomförs även en egen svensk upphandling i syfte att säkerställa leveranser i tid till Försvarsmakten. FMV har därför tecknat kontrakt med BAE Systems för att producera och leverera 127 stycken Bandvagn 410. Kontraktet gäller lednings- och logistikfordon. Beställningens värde är strax under 2 miljarder svenska kronor.

Bandvagn 410 har en stor taktisk rörlighet i svår terräng och under arktiska förhållanden med ett stort snödjup. Dess amfibiska förmåga gör det också möjligt för den att sömlöst övergå till simning. Den flexibla och modulära designen medger att operativa krav för alla typer av uppdrag innehålls, inklusive uppträdande i en avancerad stridsmiljö.

– Vi vet vilka unika förmågor Bandvagn 410 ger vår armé i utmanande terräng och svåra situationer, säger Mikael Frisell, FMV chef Armémateriel. 

Bandvagn 410 finns redan i Försvarsmakten och syftet med beställningen är att öka Försvarsmaktens förmåga att utföra sitt uppdrag. Leveransen av de 127 bandvagnarna är planerad att påbörjas under 2022 och slutföras under 2024 och är mycket viktiga bland annat för införandet av arméns ledningsstödsystem.

– Vi vet vilka unika förmågor Bandvagn 410 ger vår armé i utmanande terräng och svåra situationer, säger Mikael Frisell, FMV chef Armémateriel.

Publicerad: 2021-05-03