Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV beställer nya Stridsfordon 90

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds avseende beställning av nya Stridsfordon 90. Avtalet omfattar dels ersättningsanskaffning till den svenska försvarsmakten för de stridsfordon som Sverige skänkt till Ukraina och dels en beställning av stridsfordon direkt till Ukrainas försvarsmakt. Därtill finns en större option med möjlighet för fler länder att beställa samma variant.

Stridsfordon 90. Foto BAESystems Hägglunds

– Från FMV:s sida har vi jobbat mycket intensivt för att på relativt kort tid få det här kontraktet på plats. Det är viktigt för att återta Försvarsmaktens förmåga och för det långsiktiga stödet till Ukraina, säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde Armémateriel. 

I januari 2023 beslutade den svenska regeringen att skänka Stridsfordon 90 till Ukraina. Sedan dess har förberedelserna pågått för att beställa nya stridsfordon. Som en del i det militära stödet till Ukraina har Sverige därutöver avsatt cirka 1,3 miljarder svenska kronor för köp av stridsfordon som ska skänkas direkt till Ukraina. Danmark har å sin sida avsatt motsvarande cirka 2,8 miljarder svenska kronor för anskaffning av nya stridsfordon direkt till Ukraina. Dessa pengar kommer nu ingå i den samlade beställningen av Stridsfordon 90.

– Det finns ett stort internationellt intresse för Stridsfordon 90 och det här projektet har växt både vad gäller antalet länder och fordon. Med en större samlad beställning kan Hägglunds nu skala upp produktionen ytterligare och öka leveranstakten vilket är positivt för alla inblandade, avslutar Jonas Lotsne.  

Projektering är i full gång

I oktober förra året tecknade FMV ett första kontrakt på förprojektering av stridsfordon med BAE Systems Hägglunds. Därmed har förberedelser gjorts för att nu snabbt få igång produktionen. Dagens kontrakt innebär också att produktionskapaciteten vid Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik ökar.

Versionen som nu beställs är CV9035 MkIIIC med en 35 millimeter Bushmaster automatkanon. Det skiljer sig från Försvarsmaktens nuvarande CV90 som har en 40 mm automatkanon från Bofors. Genom att beställa en modern version av Stridsfordon 90 som inte kräver ytterligare utveckling och med minimala nationella anpassningar kan leveranstiderna kortas.

Antal stridsfordon som ingår i beställningen liksom ordervärde kommuniceras inte.

 

Publicerad: 2024-05-21