Translate

Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen. Redigera kakor

Nyhet

FMV beställer utveckling av marina signaturmätstationer

FMV har tecknat avtal med Saab Dynamics AB om utveckling av marina signaturmätstationer. Avtalet utgör första steget i modifieringen av Försvarsmaktens marina signaturmätstationer.

Avtalet omfattar systemutveckling av de mätsystem och datahanteringssystem som ingår i dessa och kommer att verifieras genom framtagning av ett referenssystem. Avtalet har föregåtts av en grundlig analys- och definitionsfas som genererat de krav som systemet ska uppfylla. Kontraktet löper fram till 2023.

Systemet är komplext och flera parter har varit involverade. För att få ihop såväl tekniska krav, prestanda och kommersiella frågor jobbade vi i ett integrerat projektteam på FMV och i ett tätt samarbete med externa parter.

Mattias Alvan
Strategisk inköpare vid FMV

Vissa av signaturmätstationerna har funnits sedan andra världskriget. De användes tidigare för att mäta och avmagnetisera såväl civila som militära fartyg då hotet från magnetminor var reellt.

Stationerna har sedan succesivt byggts ut för att kunna mäta även andra fartygssignaturer såsom buller och elektriska fält. Signaturmätning och signaturreducering syftar idag till att minska risken att bli bekämpad samtidigt som chansen att själv kunna insätta vapen ökar. Det betyder att man kan se längre än man syns.

En av Försvarsmaktens signaturmätstationer.

En av Försvarsmaktens signaturmätstationer.

– Att kunna mäta signaturer på den marina materiel Försvarsmaktens olika förband använder är en viktig förmåga som vi nu säkerställer för en lång period framöver genom denna halvtidsmodifiering, säger Johan Wahren, projektledare vid FMV.

Publicerad: 2021-02-19