Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

FMV har byggt provanläggning för stridsfordon

Test av 31 graders-backe.

FMV har byggt en ny anläggning i Skövde för att ställa stridsvagn och andra fordon i olika grader av lutning.

– Vi har behov av att prova stridsfordonssystem i olika attityder, det vill säga lutningar i både sid- och längdled, när vi gör utvärdering och kontroll av systemen, säger Christer Karlgren, FMV Test och Evaluering.

I Skövde disponerar FMV sedan tidigare lutningar som är i behov av underhåll och som inte är helt anpassade till dagens krav. Därför har man nu byggt en mer ändamålsenlig anläggning, där det finns möjlighet att ställa stridsvagn och andra fordon i olika attityder. Huvudsyftet är att kontrollera stridsvagnens riktsystem, men anläggningen kommer också att användas i verifiering av andra krav som innefattar fordon i lutning.

– Anläggningen möjliggör statiska prov med chassilutning och fullt driftsatt torn i 10, 17 och 31 grader. Det finns också utrymme att tillföra ytterligare gradtal i framtiden om behov uppstår.

För användning under den kalla årstiden kommer det att finnas möjlighet att tina av lutningarna på 48 timmar med hjälp av ingjutna värmeslingor. Det har setts som mycket viktigt av säkerhetsskäl och för att överhuvudtaget kunna nyttja investeringen under hela året.

­– Anläggningen kommer även att lånas ut till Markverkstaden i Skövde för kontroller av renoverade stridsvagn 122, säger Christer Karlgren.

Uppbyggnad av 10 grad och 31 grad.

Klar anläggning.

Ställda krav av projektet inför projektering av byggnationen.

17 graders lutning.

Publicerad: 2020-10-07