Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV levererar trupptransportpansarterrängbil till Försvarsmakten

Vid en ceremoni på Kvarn den 26 oktober lämnade FMV över en förserie på 20 nya trupptransportpansarterrängbilar, Patgb300A, till Försvarsmakten.

– Det är med stolthet vi lämnar över det här efterlängtade fordonet till Försvarsmakten, säger Johan Lampinen, chef pansarterrängbilar, FMV verksamhetsområde armé.

Trupptransportpansarterrängbil, Patgb300A.

Två män, en civilklädd och en militär, håller en instruktionsbok samt skakar hand framför en pansarterrrängbil 300.

Pontus Nordberg, ställföreträdande chef FMV:s verksamhetsområde armémateriel lämnar över pansarterrängbil 300 till brigadgeneral Anders Svensson, ställföreträdande arméchef Försvarsmakten.

En grupp människor står framför en pansarterrängbil.

En förutsättning för den snabba leveransen av pansarterrängbilen har varit ett mycket nära samarbete, dels internt inom FMV, dels med Försvarsmakten och Patria.

Projektet har varit forcerat, i april 2023 skrev FMV kontrakt med det finska försvarsindustriföretaget Patria Land Oy om att leverera 20 fordon inklusive systemmateriel, det vill säga reservdelar, utbytesenheter, fältsatser, tekniska publikationer och utbildningspaket, till Försvarsmakten.

– Redan i juni levererades det första fordonet, inklusive utbildning. Det sista fordonet levereras till Försvarsmakten i början av november i år, säger Johan Lampinen.

Att materielanskaffningen gått så fort beror på ett antal faktorer. En första förutsättning har varit att Sverige, tillsammans med Finland och Lettland, ingått i ett internationellt samarbetsprogram kallat Common Armored Vehicle System, CAVS, om gemensam forskning, utveckling och anskaffning av nya pansarfordon.

En andra förutsättning för snabb materielanskaffning har varit det finsk-svenska samarbetet, då den finska Försvarsmakten överlåtit sin egna ”slot-tider” i Patrias produktion till Sverige för tillverkning av Patgb 300. Den tredje förutsättningen har varit att undvika svenska särkrav som medför långa ledtider och utökade kostnader, både gällnade utveckling och anskaffning.

– I grunden handlar det också om ett mycket nära samarbete, dels internt inom FMV, dels med Försvarsmakten och Patria. Goda relationer och transparens gällande utmaningar har nog varit en nyckel, säger säger Håkan Larsson, projektledare FMV.

Trupptransportpansarterrängbilarna, som nu levererats, är en förserie inför ett kommande serieanskaffningsuppdrag om cirka 350 fordon, som ska levereras till Försvarsmakten under åren 2024 till 2033.

Teknisk information Patgb 300

  • Förserie Patgb 300, Patria 6x6, är ett allhjulsdrivet 24 ton tungt bepansrat fordon med min- och ballistiskt skydd. Det har två mans besättning och en skytt, samt nio medåkande soldater i trupputrymmet.
  • Fordonet är utrustat med bland annat luftkonditionering, justerbar lufttrycksnivå i däck, hydrostatiska stötdämpare, automatiskt brandsläckningssystem i motor samt i besättnings- och trupputrymme, kamerasystem för dag- och nattkörning och vinsch.
  • Förserien har en ringlavett som beväpning för KSP m/58 eller TKSP m/88.
  • Vid serieleverans kommer fordonen vara utrustade med överlagrad vapenstation som beväpning.

Publicerad: 2023-10-27