FMV möjliggör utbildning i snabbskjutande kulspruta
Under hösten anordnades en två veckor lång utbildning i det kommande vapensystemet KSP 18B som huvudsakligen består av en snabbskjutande kulspruta med sex roterande pipor av gatlingtyp. Tack vare ett effektivt samarbete mellan FMV och Försvarsmakten var det möjligt att redan innan leverans genomföra utbildningen i vapensystemet för blivande instruktörer inom amfibieförbanden.
Skjutdagarna genomfördes på en Stridsbåt 90 HSM vid Utö skjutfält i Stockholms södra skärgård, för dagen beväpnad med en KSP 18B på vardera sida. Båten, kulsprutorna och utbildningspersonalen stod i FMV:s regi.
Systemsäkerhetsintyg skapar förutsättningar
– För att kunna genomföra den här typen av utbildningar i vapensystem som ännu inte överlämnats till Försvarsmakten krävs systemsäkerhetsintyg. Det innebär att utbildningen går genom FMV:s säkerhetsorganisation och följer myndighetens säkerhetskrav, regler och föreskrifter, säger Sofia Münt Eriksson, projektledare på FMV.
Systemsäkerhetsintyget omfattar såväl stridsbåten som vapensystemet och personalen ombord. Det gör det möjligt för provturskommandot på Sjöstridsskolans utvecklingssektion att genomföra skarpa utbildningar i vapensystemet för instruktörer inom amfibiebataljonerna. Det är också ett bra sätt för Försvarsmakten att tidigt upptäcka och åtgärda eventuella fel och brister.
Ombord på båten fanns tio blivande instruktörer från Stockholms amfibieregemente (Amf1) och Älvsborgs amfibieregemente (Amf4), som i sin tur framöver ska utbilda amfibiesoldater i vapensystemet. Utbildningen leddes av två skjutledare från Sjöstridsskolans utvecklingssektion.
Snabb och farlig
KSP 18B är en elektriskt driven snabbskjutande kulspruta i kaliber 7,62 mm. Kulsprutan ska bidra till ökad eldkraft med en fortsatt hög rörlighet. Den skjuter 3000 skott per minut och kan användas i snabba hastigheter till sjöss med hög träffsannolikhet. Under goda förhållanden har kulsprutan ett skjutavstånd på cirka 1200 meter mot ytmål.
– I och med att kulsprutan skjuter 50 skott i sekunden så är det som att sikta med en vattenstråle. Tack vare kulsprutans höga eldhastighet höjs träffsannolikheten avsevärt, säger Arvid Björnstedt, biträdande skjutledare under utbildningen.
Bandlådan på däck rymmer 4000 skott och batteriets laddning medger skjutning av över 30 000 skott, vilket säkerställer drift under en längre tid.
Olika stridssituationer
Utbildningen genomfördes med 20 olika skjutningar för att testa på att avfyra vapnet under olika stridssituationer. Det var olika varianter på skjutning under gång i farter upp till 35 knop, stillaliggande skjutningar samt skjutningar i mörker med bildförstärkare och mörkerriktmedel, så kallat lasersikte. Tomhylsorna samlas upp genom ett rör i en behållare vid relingen.
Momenten under utbildningen utgick från en provplan som också den ingick i systemsäkerhetsintyget. Provplanen var framtagen av en provledare, Albert Löfgren från FMV:s verifierings och valideringsverksamhet.
Syftet med utbildningen var att deltagarna ska kunna utbilda användare, men även att utvärdera handböcker och reglementen.
– Deltagarna återkopplade att det varit en bra utbildning där de uppnått syftet med utbildningen, som är att de ska kunna utbilda på systemet i framtiden, säger Rickard Forslund, skjutledare under utbildningen.
Leverans och ramavtal
Den första leveransen av KSP 18B till amfibieförbanden, av den initiala anskaffningen från ramavtalet, planeras till början på 2025.
Ramavtalet omfattar möjlighet att avropa flera hela systemlösningar och mer extra tillbehör som sikten, band/länkapparat, reservdelar och annan utrustning. Initialt sträcker sig avtalet till 2026 med möjlighet att förlänga två år i taget. Avtalet är ett ramavtal som kan nyttjas för avrop av FMV och Försvarsmakten.
Publicerad: 2024-11-18