Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV säkrar inhemsk produktion av skyddsmasker i omfattande avtal

FMV har tecknat ett ramavtal med företaget System Engineering Solutions (SES) gällande Ansiktsskydd 90 inklusive tillbehör. Avtalet, som sträcker sig över sju år, säkerställer tillverkning i Sverige och omfattar 460 000 ansiktsskydd med option att avropa ytterligare 225 000 skydd.

– Vid kriser är det extra viktigt att ha en trygg anskaffning av personlig skyddsutrustning. Det är därför vi har ställt krav på inhemsk produktion av ansiktsskydden, säger Gunnar Palm, som är projektledare på FMV.

Ansiktsskyddet ingår i soldatens personliga skyddsutrustning och utgör tillsammans med tillbehör det som benämns Skyddsmask 90. De nya skydden kommer att kunna utrustas med extra glas, som exempelvis solskydd och laserskydd. Eftersom avtalet har baserats på samma ritningar som befintliga Ansiktsskydd 90 är förhoppningen att den funktionen ska gå att tillämpa även på tidigare skydd. Att produktionen följer befintliga ritningar gör också att underlag som rör underhåll samt dokumentation enkelt kan uppdateras och återanvändas.

Ansiktsmask. Foto: SES Group

Ansiktsmask. Foto: SES Group

Rekordstor upphandling

I upphandlingen har FMV hanterat över 150 fullmakter för att tillåta avrop från ramavtalet. Det ger regioner, kommuner, räddningstjänster och myndigheter som MSB, Sjöfartsverket och Trafikverket möjlighet att anskaffa skydden till sin verksamhet. Behovet från andra aktörer har varit stort och därför har ansiktsskyddet fått en CE-märkning som gör att det blir tillåtet att användas civilt.

– Det här har varit en mycket omfattande upphandling med ett rekordstort antal intressenter. Vi är stolta över att ro det i hamn och att kunna säkra tillgång till skydd över de närmaste åren, säger Gunnar Palm.

Publicerad: 2022-09-30