Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Nyhet

FMV stöttade svenskt deltagande under Natodagarna

Helgen 18–19 september genomfördes de årliga Natodagarna och det tjeckiska flygvapnets dagar i Ostrava, Tjeckien. Förutom Försvarsdepartementet var även representanter från Försvarsmakten och Försvarets materielverk på plats.

Försvarsminister Peter Hultqvist invigningstalar under Natodagarna och det tjeckiska flygvapnets dagar i Ostrava. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Försvarsminister Peter Hultqvist invigningstalar under Natodagarna och det tjeckiska flygvapnets dagar i Ostrava. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Sverige deltog som Special Partner Nation (SPN) vilket innebär möjlighet att utförligt presentera Sveriges försvarsmakt och dess försvarsindustri. Sverige var SPN 2015 och är det enda land som utsetts till SPN två gånger.

Försvarsminister Peter Hultqvist invigningstalade och konstaterade att Natodagarna i Ostrava är ett viktigt format för Sverige

– Jag är stolt att Sverige deltar som Special Partner Nation och bidrar med ett stort deltagande och förmågor från försvarsmyndigheter och försvarsindustri. Natodagarna ger också en möjlighet för vår försvarsindustri att visa upp sina system och sitt kunnande, säger Peter Hultqvist.

Sverige deltog i flyguppvisningar med Gripen och en historisk flyguppvisning med Tunnan, Draken och Viggen samt ställde ut Granatkastarpansarbandvagn 90, GRKPBV90.

Natodagarna är ett årligt evenemang i Ostrava och det tjeckiska flygvapnets dagar är den största flyg-, armé- och säkerhetsmässan i Europa. Syftet med dagarna är att för allmänheten visa ett brett spektrum av Tjeckiens resurser och kapacitet och dess allierade på säkerhetsområdet.

Natodagarna i Ostrava består av möten, presentationer, workshops och uppvisningar av militär- och säkerhetsutrustning som kulminerar i ett huvudevenemang som hålls på Leoš Janáček Airport Ostrava, nära Ostrava, Tjeckien.

Publicerad: 2021-09-21