Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar avtal om taktiskt missionssystem för Helikopter 14

FMV har tecknat avtal med SAAB om Systemstöd för Helikopter 14 Tactical Mission System, TMS.

– Detta taktiska missionssystem är ögon, öron och hjärnan i helikoptern och en förutsättning för att kunna tillföra den sjöoperativa förmågan till Helikopter 14 och Sverige, säger Anna Kviblad, chef helikopteravdelningen FMV.

 

Helikopter 14 flyger över ett fält

FMV anskaffade Helikopter 14, Hkp14, genom ett avtal med NATO Helicopter Industries, NHI. Helikoptern har ett avancerat missionssystem som omfattar olika system, som till exempel ett sonarsystem för ubåtsjakt. Detta system är utvecklat och levererat av SAAB.

Kontraktet TMS Systemstöd borgar för ett långsiktigt samarbete och säkrar både kompetens och infrastruktur hos SAAB och dess underleverantörer.

– Detta avtal innebär att vi kan vidmakthålla förmågan, både konkret som en del i Through Life Support och Obsolescence hantering, men också genom framtida studier och utveckling som säkrar förmågan på Hkp14 en lång tid framöver, säger Anna Kviblad.

Anders Carp, Ingela Mathiasson och Anders Persson signerar

Anders Carp, vice vd SAAB AB, och Ingela Mathiasson, FMV chef verksamhetsområde Flyg, skriver under kontraktet TMS Systemstöd för Helikopter 14. I mitten Anders Persson, ställföreträdande flygvapenchef.

Publicerad: 2020-10-02