FMV tecknar avtal om militär optronik tillsammans med Finland
FMV och vår finska motsvarighet Försvarsmaktens logistikverk har tecknat ramavtal om militär optronik med de två leverantörerna Aimpoint AB och Senop Oy. Detta sker inom ramen för ett nordiskt försvarsmaterielsamarbete, som handlar om gemensam anskaffning av försvarsmateriel.
– Målet med Sveriges och Finlands upphandlingssamarbete inom militär optronik är att öka den ömsesidiga försörjningstryggheten, men även att få kostnadsfördelar genom gemensamma upphandlingar, säger Leonie Selting, strategisk inköpare FMV.
Tidigare har finska Försvarsmaktens logistikverk undertecknat en avsiktsförklaring Senop Oy, med avsikt att skaffa fler bildförstärkare och utrustning för mörkerseende. Den avsiktsförklaringen har inkorporerats i det nu undertecknade avtalet, där Sverige ingår.
– Det här gör det möjligt för Sverige att tillsammans med Finland utveckla och vidareutveckla produkter på ett effektivt sätt. Vi får också tillgång till högteknologiska försvarsprodukter inom optronikområdet, säger Leonie Selting.
Rödpunktssikten
Genom avtalet med Aimpoint, som tecknades i augusti, har Försvarsmakten köpt ett stort antal rödpunktsikten som är specialutvecklade för försvarets behov. Till exempel kommer de nyanskaffade eldhandvapnen att utrustas med dessa sikten.
Den finska Försvarsmakten har för avsikt att skaffa rödpunktsikten, som de i stor utsträckning använder i sina automatkarbiner.
– Med ett gemensamt ramavtal för Sverige och Finland är det möjligt att snabbt skaffa fler rödpunktsikten om det skulle behövas. Vi får också ett siktes- och vapensystem som kan användas gränsöverskridande och tillsammans med Finland, säger Leonie Selting.
– Denna typ av avtal är bra på flertalet sätt. Förutom gemensam anskaffning och lägre priser ger samma utrustning möjlighet till ”interchangebility” men också att ha gemensamma och effektiva logistikkedjor mellan länderna. Dessutom visar gemensamma avtal och beställningar större volymer för industrin, vilket är en möjliggörare för deras tillväxt och att våga utöka antalet produktionslinor, säger Rebecca Ihrfors, chef FMV verksamhetsområde Ledningssystem.
Publicerad: 2024-11-06