Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar avtal om nya varianter av Stridsfordon 90

FMV har tecknat ett uppföljningskontrakt med BAE Systems på två nya varianter av Stridsfordon 90. Dessa läggs till i det svenska uppgraderingsprogrammet för Stridsfordon 90. Ordervärdet är på cirka 900 miljoner kronor. Fordonen baseras på plattformen Stridsfordon 90A.

Bilden visar de två versionerna av Stridsfordon 90.

De två nya varianterna av stridsfordon 90 kallas Driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D, och Pionjärpansarbandvagn, Pipbv 90D. Foto: BAE Systems.

Bilden visar en driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D.

Driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D. Foto: BAE Systems.

Bilden visar en Pionjärpansarbandvagn, Pipbv 90D.

Pionjärpansarbandvagn, Pipbv 90D. Foto: BAE Systems.

De två nya varianterna av stridsfordon 90 kallas Driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D, och Pionjärpansarbandvagn, Pipbv 90D. 

Driftstödspansarbandvagnen kommer att ge kritiskt frontlinjestöd, med möjlighet att göra reparationer och bogsera andra fordon, vilket förbättrar den övergripande tillgängligheten för stridsfordon. Pionjärpansarbandvagnen kommer att ge de mekaniserade bataljonerna ett ändamålsenligt fordon för fältarbeten i frontlinjen och öka förmågan att hindra fientliga styrkors uppdragskritiska rörlighet.

Leveranserna av fordonen är planerade att ske mellan 2023 och 2027.

Publicerad: 2022-11-16