Detta skapar en automatisk översättning med Google Translate. Försvarets materielverk tar inte ansvar för eventuella fel.

Du behöver godkänna funktionella kakor för att använda den här funktionen.

Aktuella händelser
Nyhet

FMV tecknar kontrakt om JAS 39 C till Ungern

FMV har tecknat avtal med Saab om beställning av ytterligare fyra flygplan av typ JAS 39 C Gripen till Ungern.

– Vi har haft ett nära samarbete med Ungern om JAS 39 Gripen sedan 2001. De avtal vi tecknar idag kommer att öka Ungerns förmåga betydligt, säger Lars Helmrich, chef FMV verksamhetsområde flyg-och rymd.

Jas 39 Gripen. Foto: Tina Skiöld, FMV.

Beställningen av de fyra stridsflygplanen är en följd av ett tilläggsavtal till det avtal som FMV och den ungerska regeringen tecknade i december 2001 om 14 JAS 39 -plan till det ungerska flygvapnet.

Den 23 februari 2024 undertecknade FMV och det ungerska försvarsministeriet tilläggskontraktet för beställning av ytterligare fyra flygplan. I och med den nya kontraktsändringen kommer Ungern att använda totalt 18 Gripen C/D-flygplan för att skydda och försvara både det ungerska luftrummet och Natoluftrummet.

– Dagens avtal är det första av flera avtal som erfordras. Avtal om förlängt logistiskt stöd, löpande uppgraderingar och utbildning fram till 2035 tecknas separat med Saab och övriga parter, säger Lars Helmrich.

 

Publicerad: 2024-02-23